Λαμπρός ο εορτασμός για τον Παύλο Μελά στον Παρακάλαμο

on .

MELAS PARAKALAMOS 1 15 10 18

• Στον τόπο καταγωγής του, τον Παρακαλάμο του Δήμου Πωγωνίου, τιμήθηκε και φέτος με λαμπρότητα ο Ηπειρώτης ήρωας Μακεδονομάχος Παύλος Μελά.
Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στο άγαλμα του Παύλου Μελά από τις στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές, καθώς και μαθητές όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της περιοχής.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης αναφέρθηκε στην καταγωγή του Μακεδονομάχου και εξήρε τον ηρωισμό και την τόλμη του, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αποτελούν οδηγό για όλους.
Στο Μακεδονικό ζήτημα αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης σημειώνοντας ότι επικρατεί προβληματισμός στην κοινωνία, ενώ ο πρ. Υπουργός Αντώνης Φούσας και ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Π.Ε. Ιωαννίνων των ΑΝ.ΕΛ. Βαγγέλης Κουτσής τόνισαν ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ελληνική.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Ευθυμιάδου – Παπασταύρου Σόνια, Δασκάλα, Συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. «Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς» που μίλησε για τη ζωή και τη δράση του Παύλου Μελά και παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από τον αγώνα του όσο και από προσωπικές οικογενειακές του στιγμές.
Η τιμητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Και βραβεύσεις
Νωρίτερα βραβεύτηκαν οι μαθητές που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις στον αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι:
Γυμνάσιο Παρακαλάμου:
1. Ντίμο Θοδωρής
2. Πέτσιος Νίκος
3. Σκόρδου Δέσποινα
Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου:
1. Πέτσιος Βαγγέλης
2. Μπραχόπουλος Βασίλης
3. Σεχάι Άγγελος
Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς
1. Μπαμπούλιας Άρης
2. Χαλιγιάννης Νίκος
3. Παΐλας Γιώργος

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά κι όχι μόνο εδέσματα, από το Σύλλογο Γυναικών Άνω Καλαμά.