Την προσφορά του π. Αντώνιου της «Κιβωτού» τίμησε και η Ευρώπη

on .

BRABEIO KIBOTOS

• Την ανεκτίμητης αξίας ανθρωπιστική προσφορά του π. Αντώνιου Παπανικολάου, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με την φροντίδα και το μεγάλωμα εκατοντάδων ανυπεράσπιστων παιδιών στην Ελλάδα, μέσα από την «Κιβωτό του Κόσμου» και τα παραρτήματά της σε όλη την χώρα (δυο στην Ήπειρο), βράβευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε εδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες ο π. Αντώνιος, συνοδευόμενος από δέκα παιδιά της «Κιβωτού», παρέλαβε το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη», κάνοντας υπερήφανους και όλους τους εθελοντές που στηρίζουν το έργο του εδώ και 20 χρόνια, αφ’ ότου ξεκίνησε να περιθάλπει με περίσσια αγάπη μικρά απροστάτευτα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, από μονογονεϊκές οικογένειες ή χωρίς γονείς, που βιώνουν ακραίες συνθήκες φτώχειας και εγκατάλειψης.
Ο π. Αντώνιος, σε δηλώσεις του στο «The Caller» τόνισε πως δεν μπορούσε εύκολα να φανταστεί την εξέλιξη του εγχειρήματος αυτού με τη φροντίδα τόσων παιδιών. «Είναι θαύμα. Η "Κιβωτός" αποτελεί ένα σχέδιο που προϋπήρχε και εγώ απλά είπα "ναι" και ακολούθησα τη μια ανάγκη μετά την άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης πρότεινε τη βράβευση του π. Αντώνιου, μια πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το Σώμα.

Η Φώφη Γεννηματά
Με αφορμή τη βράβευση του π. Αντώνιου η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της ανέφερε ότι «αυτή την Ευρώπη θέλουμε και αυτή την αλληλεγγύη και ο πατέρας Αντώνιος είναι η έκφρασή της». Για να προσθέσει ότι «ο Ευρωπαίος Πολίτης 2018, δεν είναι απλά ένας ορθόδοξος παπάς, δεν είναι ένας αγνός ιερωμένος. Είναι ο άνθρωπος που μεγαλώνει διαρκώς εδώ και χρόνια την οικογένεια του, που έγινε μια μεγάλη αγκαλιά, για να χωρέσει όλο και περισσότερα παιδιά που έχουν ανάγκη. Ξεκίνησε από το μηδέν και τα κατάφερε».
* * *

Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών.