Το περπάτημα… ευεργετικό και για τα Γιάννενα και για τους πολίτες!

on .

KINHTIKOTHTA FOREIS

Τα Γιάννενα είναι μια πόλη το κέντρο της οποίας μπορεί κανείς να το περπατήσει άνετα.
Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι πολίτες είναι γεγονός πως επιλέγουν να χρησιμοποιούν οχήματα για τις μετακινήσεις τους «εντός των τειχών», με ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο για τους ίδιους όσο και για την ίδια την πόλη, για τους δρόμους της οποίας το «μποτιλιάρισμα» και οι ουρές των Ι.Χ. αποτελούν καθημερινό σχεδόν φαινόμενο!
Λύση υπάρχει και τα οφέλη είναι πολλά για όλους μας! Αν οι Γιαννιώτες βάλουν στη ζωή τους το περπάτημα και το ποδήλατο είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, ενώ, από την άλλη, θα αναβαθμιστεί γενικότερα η ποιότητα ζωής στην πόλη που τόσο υποφέρει τις τελευταίες δεκαετίες.
Τα παραπάνω προέκυψαν ως βασικό συμπέρασμα από την ημερίδα με θέμα «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω», με την οποία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών που διοργανώνονται στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Την ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος, ο 12ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων, η εθελοντική ομάδα Paguristas και η Συνεδριακή Α.Ε./Conferre S.A., παρακολούθησαν δεκάδες Γιαννιώτες, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες από τους ομιλητές, αλλά και να θέσουν τα ερωτήματά τους στο τέλος των παρουσιάσεων.
Ποιότητα ζωής
Την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών και των φορέων για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας επισήμανε στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου αρμόδια για Κυκλοφοριακά Θέματα (φωτό), τονίζοντας πως μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη και για την υγεία των πολιτών, αλλά και για το περιβάλλον και τη ζωή στην πόλη, συμβάλλοντας σε μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Ζητούμενο, όπως ανέφερε, είναι «να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μετακίνησης, αντικαθιστώντας το Ι.Χ. με το βάδισμα, το ποδήλατο και τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς».
Σώμα και ψυχή…
- Στα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στη βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής υγείας εστίασε την ομιλία του ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης, τονίζοντας πως όσοι ασκούνται, ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. «Ασκούμενοι, βελτιώνουμε την υγεία μας και τις δεξιότητές μας. Μια ελαφριά άσκηση ή ένα ζωηρό περπάτημα είναι το καλύτερο ξεκίνημα», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε απαντήσεις σε όσους βρίσκουν δικαιολογίες για να μην ασκούνται.
- «Να πετάξουμε τις γραβάτες, αλλά να τις πετάξουμε για καλό», προέτρεψε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πέτρος Σκαπινάκης, ο οποίος μίλησε για τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης στην ψυχική υγεία. «Η άσκηση μας κάνει να νιώθουμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση και οι λόγοι είναι τόσο ψυχολογικοί όσο και νευροβιολογικοί», ανέφερε, προσθέτοντας πως η άσκηση μειώνει το ψυχικό φορτίο και συμβάλει στην ευεξία, δίνει ενέργεια, αυξάνει τη συγκέντρωση, βελτιώνει τον ύπνο, οδηγεί σε καλύτερη κοινωνική και ερωτική ζωή, αυξάνει την αυτοεκτίμηση, μειώνει το άγχος και τις πιθανότητες προβλημάτων μνήμης, άνοιας και κατάθλιψης.
Το πιο ισχυρό «φάρμακο»
«Αν η άσκηση θα μπορούσε να μπει σε ένα μπουκάλι, θα ήταν το πιο ισχυρό φάρμακο που θα μπορούσαμε να αγοράσουμε», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία της η καρδιολόγος Λορέτα Καλαντζή. Προηγουμένως, είχε μιλήσει για την ευεργετική επίδραση της άσκησης στην καρδιακή υγεία, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα, επισήμανε πως ακόμη και ένα γρήγορο περπάτημα λίγων λεπτών σε καθημερινή βάση, μπορεί να χαρίσει χρόνια ζωής, ωστόσο στάθηκε και στην ανάγκη του προαγωνιστικού καρδιολογικού ελέγχου, όχι για να αποκλείσει κάποιον από την άσκηση, αλλά για να του συστήσει την κατάλληλη άσκηση. «Ξεκινήστε να περπατάτε. Είναι απλό, φθηνό, ασφαλές και εύκολο», τόνισε.
*Τέλος, για τη μετάβαση από το βάδισμα στο τρέξιμο μίλησε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Αρσακείου Γυμνασίου - Λυκείου Βασίλης Καλτσής, ο οποίος τόνισε πως τα Γιάννενα δίνουν ευκαιρίες άθλησης εντός πόλης. Δίνοντας κάποιες συμβουλές, τόνισε πως χρειάζεται παρακολούθηση των παλμών μέσα από ένα καρδιοσυχνόμετρο, απαραίτητο είναι ένα πελματογράφημα, ενώ συνέστησε ακόμη να φορούν οι ασκούμενοι ρούχα ανάλογα με την εποχή, να αποφεύγουν την άσκηση σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και να φροντίζουν τη διατροφή και την ενυδάτωσή τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ