Μνήμες και συγκίνηση χθες για τη Γενοκτονία Ελλήνων της Μικράς Ασίας

on .

MNHMEIO PONTIAKO ANATOLH

• Σε μια λιτή και συνάμα συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε χθες στην Ανατολή Ιωαννίνων η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρουσία σύσσωμων των τοπικών πολιτικών Αρχών και φορέων.
Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, τον βουλευτή Γιάννης Στέφο και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στην αναγκαιότητα της μνήμης και τιμής στους χιλιάδες νεκρούς και ξενιτεμένους, αλλά και της γνώσης, για να μάθουν οι νεότερες γενιές την ιστορία του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.
Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας και οποίοι έφεραν μαζί τον πολιτισμό τους, δίνοντας πνοή στον τόπο. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στα εγκαίνια του πρώτου σχολείου, στις 14 Σεπτεμβρίου 1934. Μάλιστα ο τότε Μητροπολίτης Σπυρίδων έδωσε το όνομα Ανατολή στην περιοχή για να τους θυμίζει την χαμένη τους πατρίδα.
Κατά την χθεσινή εκδήλωση η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών τίμησε τους Προέδρους της τ. Κοινότητας Ανατολής Αχιλλέα Εμμανουηλίδη και Ιωάννη Συμεωνίδη για την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.