Ζητείται σχέδιο για τη βιώσιμη κινητικότητα στα Γιάννενα!

on .

KINHTIKOTHTA SYNENT

• Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας θα εορταστεί την ερχόμενη εβδομάδα και στα Γιάννενα με πληθώρα δράσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους πολίτες και με διάφορες παρεμβάσεις που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν τον κόσμο να αλλάξει τον τρόπο μετακίνησής του εντός της πόλης.
Δυστυχώς, από την περσινή αντίστοιχη Εβδομάδα Κινητικότητας δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, οι κεντρικοί δρόμοι της οποίας εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση που κάνει δύσκολη τη ζωή όλων.
Καλές λοιπόν οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί από τον Δήμο Ιωαννιτών και διάφορους εμπλεκόμενους φορείς για το επόμενο διάστημα, όμως πρακτικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται, αν ο ίδιος ο Δήμος πρώτα δεν εκπονήσει και δεν υλοποιήσει ένα καλά μελετημένο σχέδιο για την προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στα Γιάννενα. Για παράδειγμα, δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που χρησιμοποιούν ποδήλατο αν δεν οριοθετηθούν ποδηλατολωρίδες σ’ όλη την πόλη!

Η Ελένη Βασιλείου
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, η Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, αρμόδια για κυκλοφοριακά θέματα, σημείωσε, μεταξύ άλλων πως είναι «ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των τοπικών αρχών ως προς την αλλαγή των συμπεριφορών και συνηθειών μετακίνησης των δημοτών με ανάπτυξη βιώσιμων τοπικών σχεδίων κινητικότητας, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δραστηριοποίηση Φορέων και πολιτών για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότηκας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων». Όπως είπε, «καθοριστική είναι η συμμετοχή στις δράσεις όλων των συμπολιτών μας γιατί αφορά το Δήμο μας, δηλαδή όλους μας».

Οι υπόλοιποι φορείς
- Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου τόνισε πως το Δημοτικό μας Θέατρο γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας παρέα με τους μικρούς φίλους της πόλης (παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών) με έναν δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Τα παιδιά, οι φίλοι και οι καλλιτεχνικοί συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ θα καταλάβουν έναν κεντρικό δρόμο και θα τον μετατρέψουν σε οδό των Τεχνών για μία μέρα με τέσσερις σταθμούς και ένα χώρο αναψυχής.
- Ο υπεύθυνος της Τροχαίας Ιωαννίνων για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής Επαμεινώντας Ζήκος σημείωσε πως «θα προσπαθήσουμε, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας να ενημερώσουμε μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας».
- Η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ιωαννίνων Πόπη Στεφανίδη ανέφερε ότι η Ένωση θα συμμετέχει στις δράσεις κινητικότητας με το τρίτο φεστιβάλ χαράς και ενότητας «τα παιδιά γιορτάζουν τη διαφορετικότητα» που θα γίνει 5 – 7 Οκτωβρίου στο Πάρκο «Λιθαρίτσια» και στη Ζωσιμαία Ακαδημία.
- Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης «SOS – Tροχαία Εγκλήματα» Όλγα Ζήση τόνισε πως συμμετέχει με την παρουσίαση ενός ολιστικού προγράμματος βιώσιμης κινητικότητας, το «Save Lives», το οποίο έχει υιοθετηθεί από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης.
- Η Φένια Πανταζώνη, υπεύθυνη τύπου της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων (ΛΕΜΙ) είπε πως «θα βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με στόχο να μεταφέρουμε θέματα που αφορούν την ιδική ασφάλεια, ιδίως την απαραίτητη χρήση κράνους».
- Τέλος, ο δημοσιογράφος Αποστόλης Τζελέτας, ως εκπρόσωπος των Paguristas και του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων μίλησε για τις δράσεις που διοργανώνουν οι δύο φορείς με στόχο την προώθηση βιώσιμων τρόπων αστικής κινητικότητας.

Οι δράσεις
Η Εβδομάδα Κινητικότητας ξεκινάει με ημερίδα που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μ.μ., στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Έχει τίτλο «Στην πόλη βαδίζω, ζωή κερδίζω». Την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. θα γίνουν δράσεις στην πλατεία Πύρρου, ενώ την Πέμπτη 20 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής με τη συμμετοχή σχολείων της πόλης. Την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 5 μ.μ. θα γίνει ποδηλατοβόλτα γύρω από την Παμβώτιδα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις μέσα στον Οκτώβριο.