Κίνδυνος κατολισθήσεων και στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας

on .

LEYKADA PORTO KATSIKI

• Η μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε χθες στην παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο, στην οποία βράχοι όγκου 5.000 κυβικών μέτρων έπεσαν στη θάλασσα, προκάλεσε ανησυχία για επανάληψη του φαινομένου και σε άλλες απόκρημνες παραλίες του Ιονίου. Την ανησυχία ενέτειναν δηλώσεις του Ευθύμιου Λέκκα καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, ο οποίο ανέφερε πως η κατολίσθηση «αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων».
«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι δύο από αυτές», τόνισε και ανέφερε ότι «έχει προταθεί στην Περιφέρεια και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πρόγραμμα έρευνας για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η ‘ζωνοποίηση’ των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται». Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ο κ. Λέκκας μίλησε για επικινδυνότητα τουλάχιστον άλλων επτά παραλίων των Επτανήσων, κάνοντας λόγο για περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.
Από την κατολίσθηση στο Ναυάγιο, τραυματίστηκαν 7 άτομα, από τα οποία σοβαρότερη είναι η κατάσταση 34χρονης τουρίστριας από την Τσεχία.