Ζευγάρια απ’ όλη τη χώρα έρχονται στα Γιάννενα για… τεκνοποίηση!

on .

ZHKOPOYLOS GEORGIOY

• Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 450 περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έφερε εις πέρας μόνο πέρυσι η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, εξηγείται όμως απ’ το γεγονός ότι πρόκειται για τη μοναδική δημόσια μονάδα αυτού του είδους σε όλη την Ελλάδα!
Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια και στην Ήπειρο ζητούν τη βοήθεια των γιατρών για να τεκνοποιήσουν με μεθόδους όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, πράγμα φυσικό, αν σκεφτεί κανείς ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά!
Τα παραπάνω τόνισαν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και υπεύθυνος της Μονάδας Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος και ο Καθηγητής Γενετικής και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Ιωάννης Γεωργίου, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Νεότερα Δεδομένα στην Υπογονιμότητα και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο «Du Lac», το τριήμερο 14 - 16 Σεπτεμβρίου.

Τα χρόνια δεν βοηθούν
Έχει ανέβει σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο μέσος όρος ηλικίας των ζευγαριών που επιδιώκουν να τεκνοποιήσουν κι αυτό δημιουργεί προβλήματα στην προσπάθειά τους. Όπως ανέφερε χθες ο Ι. Γεωργίου, μέχρι τα 35 της χρόνια η επιτυχία της τεκνοποίησης για μία γυναίκα ανέρχεται στο 65%, ενώ μετά το ποσοστό αυτό ακολουθεί πτωτική πορεία. Μετά τα 40 πέφτει στο 40% και μετά τα 45 τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
Εδώ λοιπόν είναι που εκατοντάδες ζευγάρια κάθε χρόνο καταφεύγουν στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Π.Π.Γ.Ν.Ι. για να τα βοηθήσει.

Αργούν για παιδί!
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες οι κ.κ. Ζηκόπουλος και Γεωργίου, άνω των 37 ετών, είναι το 50% των γυναικών που απευθύνονται στη Μονάδα προκειμένου να αποκτήσουν παιδί, με αποτέλεσμα όμως να έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιθανότητες τεκνοποίησης γι’ αυτές. Οι δύο διακεκριμένοι γιατροί τόνισαν λοιπόν ότι τα ζευγάρια θα πρέπει να αποφασίζουν τεκνοποίηση πιο νωρίς και όσο βρίσκονται ακόμη σε αναπαραγωγική ηλικία και να μην περιμένουν να γίνουν γονείς ακολουθώντας αμφιλεγόμενες θεραπείες!
Πάντως, σήμερα ζευγάρια από ολόκληρη την Ελλάδα, με το όνειρο της απόκτησης παιδιού, απευθύνονται στην πιστοποιημένη Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων λόγω της υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και για έναν σημαντικό ακόμη λόγο, που την έχει καταστήσει πρότυπο. Είναι η μοναδική Μονάδα δημόσιου Νοσοκομείου που εφαρμόζεται προεμφυτευτική γενετική διάγνωση. Πρόκειται για μια εργαστηριακή διαδικασία, η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης κληρονομικών ασθενειών.

…Και από το εξωτερικό!
«Τα τελευταία χρόνια η εξωσωματική γνωρίζει μεγάλη «άνθηση» στην Ελλάδα και έρχονται στη χώρα μας και πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό βοηθώντας στην ενίσχυση του λεγόμενου ιατρικού τουρισμού», δήλωσε ο Καθηγητής Κων/νος Ζηκόπουλος. Τα νούμερα των ζευγαριών που καταφεύγουν στη Μαιευτική Κλινική του Π.Π.Γ.Ν.Ι. είναι αυξητικά τα τελευταία χρόνια και σ’ αυτό, όπως είπε, έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι προσφέρει προληπτική διάγνωση στα ζευγάρια για διάφορες σοβαρές ασθένειες.
Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με την εξέταση εμβρύων που διενεργεί έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία περιπτώσεις, όχι μόνο μεσογειακής αναιμίας και κυστικής ίνωσης, αλλά ακόμη και κληρονομικού καρκίνου!

Το Συνέδριο
Όσον αφορά στο συνέδριο που θα διεξάγουν στα Γιάννενα η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και η Ελληνική Εταιρεία Γονιμότητας και Στειρότητας, όπως ανέφερε ο κ. Ζηκόπουλος, θα τεθούν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα και σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στον τομέα της Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν στο πλαίσιό του επιστήμονες από τα μεγαλύτερα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού που έχουν διακριθεί στους τομείς της Υπογονιμότητας και της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες του εξωτερικού. Μεταξύ αυτών, είναι και οι αποβολές που απασχολούν πολλές γυναίκες, η αποτυχία εμφυτεύσεων και η διατήρηση της γονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες με καρκίνο.
Οι εργασίες της επιστημονικής εκδήλωσης, θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Παρασκευή, ώρα 10 π.μ., ενώ η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, ώρα 20:15 στην αίθουσα «Πανδώρα Γ΄», στο κεντρικό κτίριο του «Du Lac».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ