Άστοχη επίθεση ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά Δημάρχου Ζαγορίου!

on .

DHMARXEIO ZAGORIOY

• Να είναι άραγε… έγκλημα που ένας Δήμαρχος προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων, ώστε να μη γίνει η περιοχή του χωματερή;
Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ είναι (!) αφού κρίνει ένοχο τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, ο οποίος κατέθεσε πρόσφατα ασφαλιστικά μέτρα κατά απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, με την οποία εκείνη ακύρωνε διαγωνισμό του Δήμου για την

ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη!
Με άλλα λόγια, ο κ. Σπύρου «καταδικάζεται» από την ΠΟΕ – ΟΤΑ επειδή επιχειρεί να δώσει λύση στο φλέγον ζήτημα της καθαριότητας στην περιοχή του, η οποία, σημειωτέον, είναι μία από τις πιο τουριστικές της Ηπείρου, αφού τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον στο μη παρέκει. Αυτονόητη κίνηση, δηλαδή. Εξάλλου, διαγωνισμούς για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη έχουν κάνει και οι Δήμοι Μετσόβου και Δωδώνης, τους οποίους επίσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει με απόφασή της!

Δεν έχουν τα μέσα...
Το πρόβλημα για τους τρεις παραπάνω Δήμους αλλά και για δεκάδες άλλους μικρούς ΟΤΑ ανά την Ελλάδα είναι πρακτικό.
Οι ίδιοι δεν διαθέτουν ούτε τον αναγκαίο εξοπλισμό, ούτε το προσωπικό ώστε να διεξάγουν την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ η Πολιτεία δε δεσμεύεται ότι θα τους βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Προχώρησαν λοιπόν σε διαγωνισμούς ώστε να αναθέσουν το συγκεκριμένο έργο σε ιδιώτες, όπως γινόταν και όλα τα προηγούμενα χρόνια και να γλιτώσουν από έναν βαρύ «πονοκέφαλο». Όμως, η Αποκεντρωμένη ακυρώνει τους διαγωνισμούς και οι Δήμοι μένουν… μετέωροι στο θέμα της καθαριότητας!

Επίθεση από ΠΟΕ - ΟΤΑ
Όταν λοιπόν ο Δήμαρχος Ζαγορίου κάνει προσφυγή κατά της Αποκεντρωμένης διεκδικώντας το αυτονόητο, η ΠΟΕ – ΟΤΑ εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του, κατηγορώντας τον Δήμο ότι «σε πλήρη ταύτιση με τα συντεχνιακά – πολιτικά συμφέροντα που καραδοκούν και εποφθαλμιούν τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δείχνει μεγάλη σπουδή για την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες»!
Η Ομοσπονδία σημειώνει επίσης ότι ο Δήμος Ζαγορίου σκόπιμα απαξιώνει τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, προφανώς για να διατηρεί το άλλοθι της εκχώρησης της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο. Προφανώς, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τόσο το Ζαγόρι όσο και οι υπόλοιποι μικροί Καλλικρατικοί Δήμοι έχουν και επαρκή μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποκομιδής των απορριμμάτων!

Aρκούν οι προσλήψεις;
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ κάνει αναφορά και σε προκήρυξη (3Κ/2018) που δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους, όπως αυτός του Ζαγορίου, να ενισχύουν τις υπηρεσίες καθαριότητας με επιπλέον μόνιμο προσωπικό, ωστόσο δεν έχουν έτσι ακριβώς τα πράγματα. Η πρόσληψη τριών – τεσσάρων, έστω πέντε υπαλλήλων καθαριότητας δε… σώζει την κατάσταση, όταν μιλάμε για ΟΤΑ με δεκάδες τοπικές κοινότητες διάσπαρτες στα όριά τους όπως αυτοί του Ζαγορίου ή της Δωδώνης! Εξάλλου, είναι και ο εξοπλισμός (απορριμματοφόρα κλπ.) τον οποίο επίσης δε διαθέτουν οι μικροί Δήμοι για να κάνουν μόνοι τους την αποκομιδή.