Οι Μητροπολίτες «Νέων Χωρών» ας πράξουν… κατά βούληση!

on .

MHTROPOLITES

• Παραδοσιακά μετά το Δεκαπενταύγουστο, στην Εκκλησία της Ελλάδος παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα, που έχει κυρίως τη βάση της στην προετοιμασία της τακτικής σύγκλησης της Ιεραρχίας η οποία πραγματοποιείται στις αρχές Οκτωβρίου.
Φέτος, υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος, που έχει να κάνει με τη σύναξη των μητροπολιτών οι οποίοι ανήκουν πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στουςοποίους περιλαμβάνονται και αυτοί των λεγόμενων «Νέων Χωρών» της Ελλάδος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου που επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά το τριήμερο 1 - 3 Σεπτεμβρίου και η οποία αντιμετωπίζεται με μεγάλο προβληματισμό από την Ιεραρχία της Ελληνικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.
Στην Ιερά Σύνοδο
Προχθές το θέμα συζητήθηκε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στην οποία έκανε εισήγηση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και λήφθηκε απόφαση οι Μητροπολίτες να πράξουν κατά βούληση. Ωστόσο ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το διχασμό που μπορεί να προκύψει στην Ιεραρχία της Ελλάδος από τυχόν απόφαση που ληφθεί στη σύναξη του Πατριαρχείου για την Εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς δεν έχει συζητηθεί το θέμα στην Ελλαδική Εκκλησία. Από τους τέσσερις Μητροπολίτες της Ηπείρου, που ανήκουν στις "Νέες Χώρες" στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταβεί ο Ιωαννίνων Μάξιμος και κατά πάσα πιθανότητα ο Νικοπόλεως και Πρέβεζης Χρυσόστομος.
Αντικατάσταση Τίτου
Το δεύτερο θέμα για το οποίο υπάρχει κινητικότητα στο χώρο της Εκκλησίας είναι η εκλογή νέων μητροπολιτών στη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Υπάρχει ήδη ένα κενό, με την εκδημία του Μητροπολίτη Λάρισας Ιγνάτιου, αλλά από την Αρχιεπισκοπή ήδη γίνονται κινήσεις για αντικατάσταση και άλλων Μητροπολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή και γήρατος και θεωρούνται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χωρίς βέβαια κανείς να είναι σε θέση να προδικάσει την κατάληξή τους.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι μητροπολίτες Λήμνου, Περιστερίου, ενώ επανέρχεται και το σενάριο για τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ. Τίτο.
Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες το θέμα της αντικατάστασής του αναδείχθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο με άρθρο του έγκυρου περί τα εκκλησιαστικά ζητήματα δημοσιογράφου (στενού συνεργάτη του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου) και υπεύθυνου του εκκλησιαστικού ενημερωτικού Site Σωτήρη Τζούμα. Παίρνοντας αφορμή από επιστολή - σχόλιο κατοίκου Παραμυθιάς (Γρηγόρη Μάρκου), στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «πέρα από το Ναό του Αγίου Δονάτου δεν γνωρίζει τίποτε άλλο», σημείωνε και τα εξής:
«Η Μητρόπολη Παραμυθίας ευρίσκεται εδώ και καιρό στον αυτόματο πιλότο! Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να διαιωνίζεται αυτή η άρρωστη κατάσταση η οποία ζημιώνει την Εκκλησία και κάνει κακό στην υστεροφημία του Γέροντος Τίτου. Αυτοί που θέλουν να παραμείνει έτσι αυτή η κατάσταση δεν το κάνουν γιατί τους έπιασε ο πόνος για τον Γέροντα Τίτο αλλά για δικούς τους λόγους που θα φανούν στην μετά Τίτο εποχή. Η υστεροφημία του Σεβ. Παραμυθίας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα! Όλοι ξέρουν τί συμβαίνει και τα συζητούν και γελούν, φανερά και κρυφά, αλλά κανείς δεν τολμά να θέσει το θέμα στην ορθή του εκκλησιολογική διάσταση, γιατί φοβάται τον πόλεμο και τις πισώπλατες χαρακές που θα δεχθεί από τους αυτόκλητους… Ηρακλείς του Θρόνου.
Μπορεί ο Τίτος να μην έκανε και τίποτα από το 1974 που ποιμαίνει την ευαίσθητη αυτή περιοχή -όπως επισημαίνεται με στοιχεία στο άρθρο που αναδημοσιεύουμε (σ.σ. του Γρηγόρη Μάρκου)- αλλά δεν έβλαψε και κανέναν! Δεν θέλω να πώ εγώ και μάλιστα γραπτώς αν ζημίωσε και πού ζημίωσε την Εκκλησία και το λαό που ποιμαίνει για 44 ολόκληρα χρόνια.
Η εν λόγω Μητρόπολη πέρασε πολλά. Μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξε τρεις Μητροπολίτες. Έχασε τον δημιουργικότατο και οραματιστή Τίτο Ματθαιάκη που σε μία επταετία δημιούργησε όσα οι άλλοι δημιουργούν για μία ζωή! Μετά τον Τίτο Α´ άλλαξε η πορεία της άρδην. Όπισθεν ολοταχώς. Το 1974 σε διαδοχή του Παύλου που κηρύχθηκε έκπτωτος από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, ήλθε ο Τίτος Β´. Ένας ήσυχος άνθρωπος που δεν έπασχε να δημιουργήσει. Των φρονίμων ολίγα στη ζωή. Αυτό ήταν το δόγμα του!
Στη συνέχεια τον πρόλαβαν τα χρόνια του. Και να ήθελε δεν μπορούσε. Αν δεν πάει τώρα ένας άνθρωπος να δουλέψει εκεί στις εσχατιές της Δυτικής Ελλάδας με τα τόσα προβλήματα πότε θα πάει; Η Αλβανία συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της! Εμείς δεν κάνουμε τίποτα! Και η Εκκλησία απούσα!».
•••••••••
Να θυμίσουμε ότι και πέρυσι είχε γίνει κίνηση για αντικατάσταση του Μητροπολίτη Τίτου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ προς το παρόν το θέμα συζητείται στους κόλπους της Ιεραρχίας, χωρίς όμως και να έχει δρομολογηθεί κάποια ενέργεια είτε για οικειοθελή παραίτηση, είτε για επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας για να διαπιστώσει την κατάσταση στην Ιερά Μητρόπολη.