Χωρίς κινητά και tablets οι μαθητές στο σχολείο! 

on .

MATHITES KINHTO

• Στο σπίτι θα πρέπει να αφήσουν από τις 11 Σεπτεμβρίου τα κινητά και τα tablets οι μαθητές καθώς δε θα επιτρέπεται να τα χρησιμοποιούν εντός του σχολικού χώρου!
Αυτό επισημαίνει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με αφορμή την αντίστροφη μέτρηση που έχει ξεκινήσει για την επίσημη έναρξη του φετινού σχολικού έτους και των μαθημάτων. Το υπουργείο μελετάει μάλιστα και άλλες αλλαγές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ώρα έναρξης των μαθημάτων.
Το πρώτο κουδούνι
Την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει το σχολικό έτος, το οποίο λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έτος ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους, ενώ το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα χτυπήσει φέτος στις 11 Σεπτεμβρίου.
Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους. Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, το σύλλογο διδασκόντων και το σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου. Μετά την πάροδο των δύο εβδομάδων, το σύνολο των νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο.
Τέλος τα κινητά
Μία σημαντική αλλαγή που φέρνει η νέα σχολική χρονιά είναι η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στις σχολικές μονάδες. Όπως γίνεται γνωστό στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που αποστέλλεται προς όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας και τους διευθυντές εκπαίδευσης, οι μαθητές πλέον δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
Ακόμη, δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.
Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, ενώ οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης. Επισημαίνεται τέλος ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων.
Αλλαγές στο ωράριο
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο να αλλάξει η ώρα έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία από την μεθεπόμενη σχολική χρονιά (2019-2020), έχει αφήσει ανοιχτό ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας πριν λίγες μέρες στην ΕΡΤ. «Είναι μια σκέψη που επεξεργαζόμαστε, γιατί διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι αυτό ευνοεί πολύ τα παιδιά και τις οικογένειες», είπε, χαρακτηρίζοντας δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο το να ξεκινούν τα μαθήματα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στις 9.00 το πρωί, αντί στις 8:15. Όπως συμπλήρωσε, εάν εφαρμοστεί η αλλαγή αυτή, τότε και η ώρα λήξης του σχολικού ωραρίου θα μετακινηθεί κατά 45 λεπτά αργότερα.