«Παιχνίδια» με τις συντάξεις για να καμφθούν οι αντιδράσεις

on .

PSALIDI SYNTAKSEIS

• Το θέμα των συντάξεων είναι αυτό που κυρίως καίει σήμερα την Κυβέρνηση, η οποία ενόψει και των εκλογών προσπαθεί να βρει τρόπους να καθυστερήσει τις συμφωνημένες με τους δανειστές περικοπές από 1η Ιανουαρίου.
Ήδη καλλιεργεί κλίμα ότι τελικά δεν θα ισχύσει το μέτρο από την αρχή του έτους, χωρίς βέβαια να έχει εξασφαλίσει την συναίνεση των «θεσμών».
Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει έστω μια αναβολή, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για να… θολώσει το κλίμα, αφού στο τέλος οι συνταξιούχοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα γλιτώσουν τις περικοπές!

Με… δόσεις;
Μια πρόταση που φέρεται να σχεδιάζει η Κυβέρνηση να φέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η μείωση των συντάξεων σε 4 δόσεις και σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν τον Ιανουάριο του 2019!
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, το σχέδιο που καταρτίζει η Αθήνα προβλέπει την εφαρμογή της ψηφισμένης περικοπής κατά 18%, των συντάξεων, όχι, όμως, άμεσα αλλά σε ισόποσες δόσεις κάθε εξάμηνο.
Εφόσον περάσει το σχέδιο από τους θεσμούς αλλά και το Eurogroup (και εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη δυσκολία), η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποτραπεί το σοκ για τους συνταξιούχους καθώς δεν θα δουν μειώσεις τον Δεκέμβριο όταν πάνε να εισπράξουν τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019.
Πάντως, ακόμη και αν γίνει σταδιακή εφαρμογή των περικοπών, οι μειώσεις στις συντάξεις θα αγγίξουν και το 18% και αναλυτικότερα:
Δημόσιο (ένστολοι – πανεπιστημιακοί): Μείωση 15% - 18%
Πρώην ΤΕΒΕ: Μείωση 18%
Πρώην Ταμείο Εμπόρων: Μείωση 18%
Πρώην ΙΚΑ: Περικοπές έως 18% στις συντάξεις πάνω από 1.200 ευρώ
Ταμείο Νομικών: Μειώσεις 10% - 18%
ΤΣΑΥ – ΤΣΜΕΔΕ: Περικοπές 10% - 18%

Οι επικουρικές
Στο μεταξύ, μειώσεις που ξεκινούν από τα 20 ευρώ και φτάνουν ακόμη και έως τα 700 ευρώ φέρνει ο επανυπολογισμός με τα ποσά των «προσωπικών διαφορών» στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» ο επανυπολογισμός έγινε για 764.594 συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει μέχρι και 31/12/2014 και λαμβάνουν επικουρική από ένα σύνολο 23 Ταμείων τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑΕΠ. Κατά μέσο όρο οι προσωπικές διαφορές βγαίνουν στα 127 ευρώ.
Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά των επικουρικών συντάξεων που προέκυψαν με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387/ 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) έχουν προσωπικές διαφορές-μεώσεις πάνω και από 250 ευρώ σε σχέση με την επικουρική που λαμβάνουν σήμερα οι συνταξιούχοι.