Οι φορολογικές υποχρεώσεις στερούν χρήματα από την αγορά!

on .

EKPTOSEIS KALOKAIRI

• Σε δέκα περίπου μέρες ολοκληρώνεται η θερινή περίοδος των εκπτώσεων και στους φορείς της αγοράς επικρατεί προβληματισμός για την πορεία του φετινού τζίρου, που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα υπερβεί τα 6 δισ. ευρώ του περσινού διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου.
Κι αυτό παρά την αύξηση του τουρισμού, καθόσον αυτή δεν είναι, πάντοτε, ανάλογη της προσδοκώμενης «εισαγόμενης» κατανάλωσης. Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) δεν θεωρείται ικανοποιητική, αφού οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ η πλειοψηφία των επισκεπτών φαίνεται να επιλέγει την Ελλάδα ως «φθηνό» τουριστικό προορισμό.
Μία πρώτη εκτίμηση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, για τα οφέλη, που αποκομίζει το λιανικό εμπόριο από την άνοδο της τουριστικής δραστηριότητας, αποκαλύπτει ότι τα αποτελέσματα είναι «φτωχά». Αυξημένη κίνηση, όπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση παρατηρείται μόνο στα σούπερ μάρκετ και εν γένει στα καταστήματα τροφίμων, πάνω από 2%, λόγω της αύξησης σε 4.000 των ακινήτων «airbnb».
Βασικός «αιμοδότης» οι Έλληνες
Ωστόσο σχολιάζοντας μελέτη του ΙΝΕΜΥ με την οποία εξετάζεται η σχέση μεταξύ της τουριστικής κίνησης και της εμπορικής δραστηριότητας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδη ότι «παρά το γεγονός ότι τα ετήσια έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό από το 70% συρρικνώθηκαν στο 5% και οι διανυκτερεύσεις από 7,5 εκ. σε 5 εκ., οι Έλληνες είναι ο βασικός αιμοδότης του τουρισμού όλο το έτος με έσοδα 2 δις ευρώ. Εάν μάλιστα υπήρχε δείκτης ποιότητας τουριστών, κατά την άποψή μου, ακόμα και με την παρούσα οικονομική μας κατάσταση, την πρωτιά θα κατείχαν οι Έλληνες!
Πάνε αλλού
Και μπορεί πολλά καταστήματα να έχουν προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις, όμως όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική» το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου οι πωλήσεις των καταστημάτων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς 2,5 εκατ. φορολογούμενοι έπρεπε να πληρώσουν στο τέλος Ιουλίου 1,2 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ενώ στο τέλος Αυγούστου ακολουθεί η α’ δόση του φόρου νομικών προσώπων, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, χρήματα, που σίγουρα θα λείψουν από την αγορά.