Επιβάλλεται η επαγρύπνηση και για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου

on .

SYNTONISTIKO ZITSAS

• Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας συνεδρίασε χθες το πρωί μετά από σχετικό αίτημα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ιωαννίνων.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα οι συμμετέχοντες, μέλη του Συντονιστικού, επανεξέτασαν τα πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Από όλους επισημάνθηκε το γεγονός ότι στην περιοχή μας μέχρι τώρα, με σύμμαχο και τον καιρό, δεν εκδηλώθηκαν σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών και τονίστηκε πως θα πρέπει μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου οι εμπλεκόμενοι να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα επιδεικνύοντας υψηλό βαθμό συνεργασίας.
Ο Μιχάλης Πλιάκος
Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου ώστε επιχειρησιακά αλλά και πρακτικά να είναι έτοιμος στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς και πρότεινε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από όλους τους οικισμούς. Όπως είπε, «για φέτος είναι η τρίτη συνάντηση που συζητάμε για τις πυρκαγιές τα ίδια θέματα και ζητήματα. Για να γίνουμε όμως πιο αποτελεσματικοί θα πρέπει να λάβουμε πιο δραστικά προληπτικά μέτρα όπως η δημιουργία ζωνών περιμετρικά των χωριών με την αποψίλωση της βλάστησης που σήμερα φτάνει έως τις πλατείες και στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς θα κινδυνεύσουν να καούν τα σπίτια».
Σε ότι αφορά την προετοιμασία του Δήμου έχει ήδη επικαιροποιήσει το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενώ από τα μέσα του περασμένου μήνα έχουν καταγραφεί οι χώροι καταφυγής που έχουν υποδείξει οι πρόεδροι-εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου σε περιπτώσεις εκδήλωσης φυσικών φαινομένων και καταστροφών. Απευθυνόμενος δε προς το διοικητή της Πυροσβεστικής ο Δήμαρχος εξήρε τη μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία και επανέλαβε πως «ο Δήμος με τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα».
Άλλες παρεμβάσεις
Ο Δ/της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων, Πύραρχος Απόστολος Βασδέκης ζήτησε «ετοιμότητα από όλους ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά εν τη γενέσει τους αλλά και ψυχραιμία». Πρόληψη, ετοιμότητα, και παρατηρητικότητα συνέστησε με τη σειρά του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος και ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να είναι σε επιφυλακή γιατί όπως εξήγησε «η εμπειρία των προηγούμενων ετών έχει δείξει ότι στην περιοχή μας το διάστημα που εκδηλώνονται πυρκαγιές είναι ακόμη μπροστά μας».
Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν επίσης ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Νίκος Κοκκίνης, ο Υποδιοικητής 8ου Λ.Α.Π. Λοχαγός Αλέξανδρος Ράπτης, η Δασοπόνος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Αθηνά Λεύκα και η εκπρόσωπος του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνα Καλογιάννη.