Μεταφέρουν πυροσβέστες από την Ήπειρο σ’όλη την Ελλάδα!

on .

purosvestes

• Σα να μην έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σ’ όλη την Ήπειρο, λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού που έχουν στη διάθεσή τους, κυρίως των οχημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν ένα σωρό φθορές, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, καλούνται τις τελευταίες εβδομάδες να στείλουν πολύτιμες δυνάμεις για περιπολία σε μακρινές περιοχές όπως η Αττική και η Πελοπόννησος!
Κάπως έτσι αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο η επιχειρησιακή τους δυνατότητα, σε μία περίοδο μάλιστα που ο κίνδυνος πυρκαγιάς ελλοχεύει και κανείς δε μπορεί να ξέρει τι θα ξημερώσει. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με την Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου να απευθύνει ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές και των τεσσάρων Νομών, ζητώντας την άμεση ενεργοποίησή τους για το θέμα.
Άλλα οκτώ οχήματα
Για μία ακόμη φορά οι Πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηπείρου κλήθηκαν να αποστείλουν οκτώ οχήματα με 32 άτομα πλήρωμα από τους τέσσερις Νομούς για προληπτική πυρασφάλεια στην Αττική, την Κόρινθο και την Πάτρα. Τα πληρώματα αναχώρησαν προχθές τα ξημερώματα από την περιοχή μας και κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν ξανά στην Ήπειρο!
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η τοπική Πυροσβεστική στέλνει πληρώματα για ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης σε άλλες περιοχές της χώρας μας που θεωρούνται ευαίσθητες. Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, πληρώματα είχαν αποσταλεί σε Ναύπακτο κ.α. για τον ίδιο λόγο.
Έντονη αντίδραση
Έντονη είναι η αντίδραση για το γεγονός αυτό της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, η οποία με επιστολή της προς τους βουλευτές όλης της Περιφέρειας κάνει λόγο για αποδυνάμωσή της, σε μία χρονική περίοδο μάλιστα που φιλοξενεί πάνω από 500.000 τουρίστες, έχει αυξημένη κίνηση οχημάτων στις Εθνικές Οδούς, στην Εγνατία και την Ιόνια, στο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, στην υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου, αυξημένα δρομολόγια στο αεροδρόμιο του Ακτίου, αλλά και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων όπου καλούνται να συνδράμουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Χάλασαν οχήματα!
«Επειδή εμάς μας ενδιαφέρει η πυρασφάλεια της περιοχής μας και λόγω του ότι πριν λίγες ημέρες το προσωπικό και τα οχήματά μας είχαν σταλεί πάλι για τον ίδιο λόγο προληπτικής πυρασφάλειας σε άλλες περιφέρειες με τεράστια καταπόνηση του είδη μειωμένου προσωπικού μας αλλά και των υπό κατάρρευση οχημάτων, σας καλούμε να δείξετε το ενδιαφέρον σας σταματώντας τώρα την αποδυνάμωση της Ηπείρου», τονίζει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικής απευθυνόμενη στους τοπικούς βουλευτές.
Παράλληλα, επισημαίνει και τη φθορά στον εξοπλισμό που προκαλούν οι μετακινήσεις εκτός Ηπείρου, κάνοντας γνωστό πως ήδη τρία οχήματα που είχαν μεταβεί για προληπτική πυρασφάλεια βγήκαν σε ακινησία από την Π.Υ Φιλιππιάδας! «Δεν υπάρχουν πολυτέλειες για να χαλάσουν και άλλα. Να χαλάσουν από την πολύωρη εργασία όταν είναι σε κατάσβεση πυρκαγιάς, όχι για περιπολικά σε άλλες περιφέρειες», επισημαίνει με έμφαση.
«Δε γίνεται δουλειά…»
«Επειδή δεν θέλουμε να έχουμε στην περιοχή μας ανάλογο περιστατικό και να θρηνήσουμε θύματα όπως στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής ζητάμε από εσάς το αυτονόητο, να προστατέψετε δηλαδή την Ήπειρο κρατώντας τις Πυροσβεστικές δυνάμεις εδώ», τονίζει η Ένωση στην επιστολή της προς τους βουλευτές και καταλήγει: «Δυστυχώς, με ψέματα δεν γίνεται δουλειά, δηλαδή να μετακινούμε το προσωπικό από όλη την Ελλάδα για να μπαλώσουμε τα κενά και επειδή δεν έχουν δοθεί χρήματα να επισκευαστούν τα οχήματα που είναι ακινητοποιημένα στα συνεργεία και στους σταθμούς επειδή έχουν κόψει από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ανάλογα κονδύλια»!
Κι άλλη ανακοίνωση
Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση πυροσβεστών, η οποία απευθυνόμενη στον Υπουργό Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη επισημαίνει τα εξής: «Με την τακτική σας αυτή αποδυναμώνετε ολόκληρες περιφέρειες και περιοχές οι οποίες δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν επαρκώς σε περίπτωση εκδήλωσης μεγάλων συμβάντων, όχι μόνο δασικών πυρκαγιών, αλλά και σοβαρών αστικών συμβάντων. Επιχειρείτε με αυτό τον τρόπο να καλύψετε τις πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της δικής σας που είναι υπεύθυνες για έλλειψη της απαιτούμενης κρατικής χρηματοδότησης για ουσιαστική πυροπροστασία και την πλήρη απουσία της πρόληψης δασικών πυρκαγιών και των απαιτούμενων αντιπυρικών έργων».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ