Τα πλεονεκτήματα του Πωγωνίου παραμένουν ανεκμετάλλευτα!

on .

POGONI KAMPANARIO

• Πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτει η περιοχή του Πωγωνίου, τα οποία, αν αξιοποιούνταν σωστά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικά «εργαλεία» ανάπτυξης της ακριτικής και πολύπαθης περιοχής. Δυστυχώς όμως αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό κι εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο, όπως τονίστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε στη Μερόπη η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου.
Χαιρετισμό σ’ αυτήν απηύθυναν τόσο ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε ο «Καλλικράτης» στους ΟΤΑ, όσο και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, που έκανε λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Ημερίδα στη Μερόπη
Βασικό συμπέρασμα της προχθεσινής ημερίδας στη Μερόπη, ήταν ότι το Πωγώνι μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον εφόσον στηριχθεί στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τα οποία, όπως τονίστηκε, μπορούν να αποτελέσουν βασικά εργαλεία ανάπτυξης της ακριτικής και έως σήμερα απομονωμένης περιοχής.
Την ημερίδα διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου, σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, την Πολιτιστική Αδελφότητα Μεροπαίων, την Τοπική Κοινότητα Μερόπης και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Μερόπης. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου. Το «παρών» σ’ αυτήν έδωσε και ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας.
Οι χαιρετισμοί
- Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γρηγόρης Άρμπιρος, ο οποίος χαρακτήρισε τη Μερόπη αρχοντοχώρι και στολίδι του Πωγωνίου. Όπως ανέφερε, «είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Πωγωνίου. Τα χωριά μας δεν υστερούν σε τίποτα από άλλες περιοχές και γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε κάθε χρόνο να διοργανώνουμε την ημερίδα σε άλλο χωριό ώστε να αναδειχθούν και μέσω αυτής της προσπάθειας οι ομορφιές που διαθέτουμε».
- Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στις νέες προκλήσεις που έφερε ο Καλλικράτης σημειώνοντας ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στις δυσχέρειες που επέφερε το νέο σύστημα καθώς δεν συνοδεύτηκε από τους απαραίτητους πόρους. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Δήμος Πωγωνίου εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που θα επιφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή. Όπως είπε, «το Πωγώνι διαθέτει πολλαπλά πλεονεκτήματα: πλούσια φυσική ομορφιά που παραμένει ανεκμετάλλευτη, σπουδαία μουσική παράδοση και ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα. Ενωμένοι και συστρατευμένοι έχουμε τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής δημιουργώντας μέλλον για τις επόμενες γενιές. Ως Δημοτική Αρχή και πάντα με γνώμονα την προστασία των δημοτών μας και του περιβάλλοντος, εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Απαιτείται όμως αλληλεγγύη και συμπαράσταση από όλους. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και δύσπιστοι. Το να προβάλλουμε όμως άρνηση για τα πάντα, μόνο φρένο μπορεί να βάλει στις εξελίξεις».
- Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης από την πλευρά του άσκησε σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις που, όπως τόνισε, δεν στηρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και υπογράμμισε ότι η Ήπειρος θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα και την ανάπτυξη του τουρισμού. «Έχουμε λαμπρό μέλλον αν συνεργαστούμε από κοινού. Η Ήπειρος μπορεί να γνωρίσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη μέσω του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού. Η Περιφέρεια είναι στο πλευρό όσων είναι διατεθειμένοι να δουν τις προοπτικές που τους ανοίγονται», τόνισε με έμφαση.
…Και οι ομιλίες
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πωγωνίου παρουσίασε, στην κεντρική της ομιλία, η Βιβή Παύλου ενώ χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Όλγα Μπίτικα, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αρετή Γεωργιάδη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Τόπουλος, ο συγγραφέας Κώστας Κωστούλας στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από την Ομοσπονδία για την προσφορά του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού Μιχάλης Σέρβος και ο Αρχαιολόγος Χρήστος Κλείτσας, ενώ μια σύντομη ενημέρωση για το Εθνικό Κτηματολόγιο πραγματοποίησε η κ. Μαριαλένα Κωνσταντή.