Θεσπρωτοί και Κερκυραίοι λένε ΟΧΙ στη Μονάδα Ασφαλτικών στη Σαγιάδα...

on .

SAGIADA

• Εδώ και 17 περίπου χρόνια απασχολεί τη Θεσπρωτία, η εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στην περιοχή της Σαγιάδας και συγκεκριμένα αποθηκευτικών χώρων πετρελαίου, μαζούτ και ασφαλτικών γαλακτωμάτων, στη θέση «Μαντήλα»!
Αρχικά το έργο είχε τη στήριξη του τότε νομάρχη Θεσπρωτίας και του τότε διορισμένου περιφερειάρχη Ηπείρου, αλλά ήταν αντίθετη η τότε Δημοτικής Αρχή Σαγιάδας, όπως και στη συνέχεια ο Δήμος Φιλιατών.

Ομόφωνα αρνητικό το Ν.Σ.
Το θέμα συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας, το οποίο ομόφωνα εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που κατέθεσε η εταιρία. Δεν απέρριψε, όμως, την αίτηση εγκατάστασης της μονάδας! Άφησε, έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο στην εταιρία «Α­ΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ», να επανέλθει με νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παραχώρησε έκταση!..
Η Διεύθυνση Γεωργίας, προχώρησε στην παραχώρηση έκτασης για την εγκατάσταση της μονάδας, αλλά και το υπουργείο Υγείας, σε πόρισμά του ανέφερε, ότι το συγκεκριμένο έργο δε θα προκαλέσει προβλήματα, που θα σχετίζονται με την υγεία.
Η αρχική έγκριση για την εγκατάσταση της μονάδας δόθηκε από τον πρώην Περιφερειάρχη Ηπείρου Η. Λιακόπουλο, παρά την αρνητική εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας εισηγήθηκε την «απόρριψη προέγκρισης χωροθέτησης εγκαταστάσεων» της Βιομηχανίας Ασφαλτικών. Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Ηπείρου – ∆υτ. Μακεδονίας ∆ήµητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα, ενέκρινε το 2012 τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Ασφαλτικά στην Λωρίδα Σαγιάδας. Το ίδιο έτος ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου αδειοδότησε τη μονάδα, παρά την αντίδραση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συνεχείς οι προσφυγές...
Από τότε εκδικάζονται συνεχώς προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία, που αναπτύσσεται για τα θετικά αποτελέσματα του έργου, είναι ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Από την άλλη μεριά κάτοικοι και φορείς της Θεσπρωτίας, αλλά και της Κέρκυρας, εκτιμούν ότι, αν εγκατασταθεί η βιομηχανία ασφαλτικών στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας, είναι πολύ πιθανόν έως σίγουρο ότι θα υπάρξει καταστραφή, τόσο από οικολογικής άποψης, όσο και από οικονομικής.

Ανυπολόγιση η ζημιά...
Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι στη θαλάσσια περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας και σε μικρή απόσταση από τις ακτές είναι εγκαταστημένες και λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών. Και εκτιμούν ότι θα καταργήσει θέσεις εργασίας από το πλήγμα, που θα υποστούν οι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας προειδοποιεί πως η μονάδα «Εγκαταστάσεις Αποθηκευτικών Χώρων πετρελαίων - μαζούτ κλπ.» της εταιρίας «Ασφαλτικά Ελλάδας ΑΒΕΕ», όπως προκύπτει, θα διακινεί προϊόντα, τα οποία, αν διαρρεύσουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, θα προκαλέσουν ζημιά ανυπολόγιστου μεγέθους.
••••••••••
Ωστόσο δεν λείπουν και οι φωνές, που λένε ότι επενδύσεις χρειάζεται ο τόπος και δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικά αντίθετοι. Ωστόσο, είναι ανάγκη να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την έλλειψη προβλημάτων και αρνητικών συνεπειών από τη λειτουργία των επενδυτικών μονάδων.
Η. Μ.