Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας για τα χρόνια προεδρίας του στον ΦΟΔΣΑ...

on .

MPEGKAS

«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της ιστορικής και έγκριτης εφημερίδας σας που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 και συγκεκριμένα στο πρωτοσέλιδο (και στη σελίδα 11) ρεπορτάζ με τίτλο «Να γιατί βούλιαξε ο ΦΟΔΣΑ επί προεδρίας Θωμά Μπέγκα» περιέχονται ανακρίβειες ως προϊόν παραπληροφόρησης, τις οποίες θα πρέπει να αποκαταστήσετε τιμώντας έτσι την εγκυρότητα του φύλλου σας. (Σημ. «Π.Λ.»: πρόκειται για αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Κώστα Καλτσή).
Στο εν λόγω δημοσίευμα αφενός, ψευδώς, κατηγορείται δια του τίτλου ο σημερινός Δήμαρχος και τότε πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ της πρώτης διαχειριστικής ενότητας για «βούλιαγμα» του Φορέα, το οποίο δεν προκύπτει από πουθενά. Αφετέρου, σε μια προσπάθεια να υποστηριχτεί ο τίτλος γίνονται μια σειρά από άλματα λογικής και αστήρικτες υποθέσεις ακολουθούμενες από ψευδή οικονομικά στοιχεία που αν δεν είναι απότοκα δημοσιογραφικής αμέλειας, είναι τουλάχιστον δυσφημιστικά.
Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι:
«Ο κ. Μπέγκας, εισηγήθηκε στο Δ.Σ να δοθούν 578.603,28 ευρώ, σύμφωνα με δικούς του υπολογισμούς, συμβιβαζόμενη στο ποσό αυτό και η εταιρία (που δεν είχε κανένα λόγο να διαφωνήσει), επικαλούμενος και γνωμοδότηση δικηγόρου (αρ. απόφασης 4/2014 - ΑΔΑ ΒΙΚΖΟΚΞ7-8ΨΥ).
Το συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση του προέδρου κ. Μπέγκα και στις 25/2/14 υπογράφηκε μεταξύ εκείνου και του εκπροσώπου της εταιρίας σύμβαση ...αναγνώρισης χρέους!»
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η συγκεκριμένη εταιρία ήταν επιφορτισμένη με τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Λόγω των γνωστών γεγονότων που είχαν δημιουργηθεί τότε (καταγγελίες για διαρροή στο κύτταρο του ΧΥΤΑ) και τα οποία καθυστέρησαν την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, συνέχισε να λειτουργεί τον ΧΥΤΑ με παρατάσεις που δόθηκαν στο έργο της, ως ο μόνος τρόπος που υπήρχε για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλο το νομό, με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Όταν, εκ του νόμου, οι παρατάσεις αυτές τελείωσαν, η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου με τη διαγωνιστική διαδικασία ήταν σε εξέλιξη και δεν είχε ολοκληρωθεί.
Έτσι η εταιρία συνέχισε να λειτουργεί τον ΧΥΤΑ για ένα διάστημα για το οποίο θα έπρεπε να αποζημιωθεί.
Με έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου στις 6-2-2014 και αριθμ. Πρωτ. 9959/991 γίνονται γνωστές στον ΦΟΔΣΑ οι ποσότητες απορριμμάτων που διαχειρίστηκε η εταιρία όλο το διάστημα μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία που διενήργησε ο ΦΟΔΣΑ.
Με βάση αυτή την απόφαση και την τιμή ανά τόνο που έδωσε ο μειοδότης – οριστικός ανάδοχος, προέκυψε το ποσό της οφειλής προς τον προσωρινό, ήτοι τα 578.603,28 ευρώ, τα οποία ήταν σημαντικά λιγότερα από το ποσό που αρχικά ζητούσε η εταιρία.
Ως εκ τούτου, κανένας προσωπικός υπολογισμός εκ μέρους του τότε προέδρου του ΦΟΔΣΑ δεν προηγήθηκε της εισήγησης του, η οποία, σημειωτέον, ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του Φορέα, ως αναγνώριση της οφειλής προς μια εταιρία η οποία συνεργάστηκε επί της ουσίας με όλο το νομό Ιωαννίνων προκειμένου να λειτουργήσει το μοναδικό χώρο υποδοχής απορριμμάτων που υπήρχε διαθέσιμος τότε (η χωματερή της Δουρούτης είχε ήδη κλείσει).
Σε ότι αφορά τις δικαστικές αποφάσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, από τη στιγμή που δεν υπήρχε κάποια σύμβαση –λόγω της λήξης των παρατάσεων- ο μόνος τρόπος να λάβει τα χρήματα της η εταιρία ήταν δικαστικώς, κάτι το οποίο γνώριζαν όλοι στον ΦΟΔΣΑ από την πρώτη στιγμή.
Τέλος, επειδή ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος και οι αποφάσεις Συλλογικών Οργάνων και Φορέων όπως του ΦΟΔΣΑ ελέγχονται για τη νομιμότητά τους από αρκετούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, καμία απόφαση του ΦΟΔΣΑ της πρώτης διαχειριστικής ενότητας επί προεδρίας του Θωμά Μπέγκα, δεν βρέθηκε παράτυπη.
Η Δημοτική αρχή επιμένει σθεναρά ότι από τη στιγμή που η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, είναι χρέος των Δήμων να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Αυτό ακριβώς πράττουμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας.
Για τους λόγους αυτούς και προς ενημέρωση δική σας και του αναγνωστικού σας κοινού παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε την παρούσα στην ίδια σελίδα με το αρχικό σας δημοσίευμα.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
(Από το Γραφείο Τύπου)