Ελληνοαλβανική σύμπραξη για τους υδατικούς πόρους

on .

YDATIKOI POROI

• Η εναρκτήρια συνεδρίαση ενός ακόμη έργου του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα - Αλβανία έγινε χθες στα Γιάννενα, καθώς επικεφαλής εταίρος είναι ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Φέρει την ονομασία SaveSafe Water, και σε αυτό συμμετέχουν ως εταίροι- εκτός του ΣΥΔΛΙ- η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κεφαλονιάς, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κορυτσάς, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κορυτσάς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Το έργο αποσκοπεί στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας για την αύξηση της αποδοτικότητας των υδατικών πόρων και την προσαρμογή των δύο χωρών στις συνθήκες κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και την ένταξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής στον προγραμματισμό των εθνικών και τοπικών πολιτικών στις περιοχές μελέτης.
Η συμμετοχή του ΣΥΔΛΙ, στο εταιρικό σχήμα του έργου, είναι συνέχεια αυτής στο έργο WATER. GUARD το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχημένα κατά την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει τα προηγούμενα αποτελέσματα.
Όπως ανέφερε κατά την έναρξη της ημερίδας ο Πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ Ηλίας Αρλέτος, «Το Save SafeWater παρέχει στους εταίρους, και κατ’ επέκταση στην διασυνοριακή περιοχή δράσης, όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη λύσεων στα προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή ενδιαφέροντος, στοχεύοντας στην μελλοντική επιτυχημένη αντιμετώπισή τους. Προσβλέπουμε σε μία επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στους εταίρους των δύο κρατών και στην υλοποίηση ενός προγράμματος που θα αποτελεί βέλτιστη πρακτική για τα επόμενα έργα εδαφικής συνεργασίας».
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι:
- Μείωση των απωλειών νερού στα δίκτυα και της ποσότητας του μη ανταποδοτικού νερού.
- Μείωση της κατανάλωσης νερού μέσω της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών με την εφαρμογή βέλτιστων πολιτικών τιμολόγησης και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.
- Ανάπτυξη σχεδίου δράσης ανάκτησης πλήρους κόστους νερού και συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της οδηγίας πλαίσιο για τα νερά 60/2000.
- Εφαρμογή κοινωνικά δίκαιων πολιτικών τιμολόγησης νερού.
- Μείωση του ανθρακικού και υδατικού αποτυπώματος και της ενεργειακής κατανάλωσης σε αλυσίδα παροχής πόσιμου νερού.
- Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.
- Διασφάλιση της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, ιδίως στη διαχείριση των υδατικών πόρων και στην ευημερία του συνόλου των πολιτών.
- Ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας.
- Ευαισθητοποίηση για την αειφόρο ανάπτυξη, ιδίως για τους πολίτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη / δικαιούχους.
- Προσδιορισμός, ανταλλαγή και διάδοση ενός συνόλου δραστηριοτήτων, πρωτοβουλιών και εμπειρίες (καλών πρακτικών) σε σχέση με το αντικείμενο του έργου.
- Ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων (οδηγοί, διαδίκτυο, ανταλλαγή αποτελεσμάτων, κλπ) για την παρουσίαση και τη διάδοση των επιλεγμένων καλών πρακτικών, με τελικό στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και υποστήριξης μελλοντικών στρατηγικών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
- Ενίσχυση της περιβαλλοντικής πολιτικής των τοπικών αρχών και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και ενδυνάμωση της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
- Χρηστή διακυβέρνηση, διαφάνεια και συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση των πολιτικών αυτών.
Εκείνο βέβαια που απομένει και περιμένουν οι καταναλωτές, είναι το έργο να μη μείνει «στα χαρτιά», όπως αρκετές φορές έχει συμβεί με διασυνοριακά προγράμματα, να αξιοποιηθεί για την παροχή ποιοτικού νερού, για άμεσες παρεμβάσεις εξασφάλισης της απαιτούμενης ποσότητας και για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών.