Πότε θα καθαρισθεί ο δασικός δρόμος προς τον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου;

on .

KATAPTOSH BRYSOXORI

• Στην Τοπ. Κοινότητα Βρυσοχωρίου του Δήμου Ζαγορίου –αν και έχουμε φθάσει στα μέσα του θέρους– οι δασικοί δρόμοι δεν έχουν καθαρισθεί από τις καταπτώσεις που είχαν σημειωθεί με τις έντονες καιρικές συνθήκες του προηγουμένου έτους!
Ειδικά στο δρόμο που οδηγεί στον Εθνικό Δρύμο Βίκου-Αώου, που ως γνωστόν προ 20ετίας είχε υποστεί φοβερή καταστροφή από πυρκαγιά (καταστράφηκαν περίπου 40. 000 στρέμματα δάσους)!
Τα παραπάνω καταγγέλλει σ’ επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο κ. Ιωάννης Κουνάβος, κάτοικος Βρυσοχωρίου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Δήμου και της Περιφέρειας. Να τι μας γράφει:
«Ενώ ο κ. Δήμαρχος Ζαγορίου –όπως διάβασα στην εφημερίδα σας- έλαβε μέρος στην Αθήνα σε συνέδριο για την προστασία και αξιοποίηση του Δρυμού, δεν φαίνεται να δείχνει κανένα ενδιαφέρον γι’ αυτά τα σημαντικά θέματα που πιθανόν να οδηγήσουν και σε νέα καταστροφή!
»Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην κοινότητά μας, γι’ αυτό και προ δύο ετών απευθύνθηκα στον Αντιδήμαρχο κ. Βλάχο και η απάντηση που πήρα, ενώπιον της Αντιδημάρχου κ. Ράπτη, ότι πρέπει να το θέσει η Πρόεδρος της Κοινότητος!
»Εκτός από αυτό το θέμα και σ’ άλλα πολλά η πολιτική του Δήμου φαίνεται να είναι τελείως αδιάφορη. Συγκεκριμένα ενώ επί δύο έτη περίπου, τεράστιοι βράχοι είχαν κλείσει το οδόστρωμα πάνω σε στροφή, κοντά στην κοινότητά μας, η απομάκρυνσή τους έγινε μόνον κατόπιν δημοσίευσης σχετικού άρθρου μου στην εφημερίδα σας.
»Επίσης κατά τις μεγάλες κατολισθήσεις του προηγουμένου έτους, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, δεν εξετράπει το ρέμα που τις προκάλεσε. Κατόπιν δημοσίευσης σχετικού άρθρου μου στην εφημερίδα σας, η απάντηση του Δήμου ήταν ότι περίμενε να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, ενώ τα ερπυστριοφόρα που είναι μηχανήματα παντός εδάφους και συνθηκών, μπορούσαν να περάσουν μέσω δασικής οδού και να το εκτρέψουν και η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Ράπτη που επισκέφθηκε την Κοινότητα, δήλωσε ότι έγινε η δημοσίευση για το κυνήγι...
»Στην εφημερίδα τα «Νέα του Βρυσοχωρίου» διάβασα ότι για την αποκατάσταση της υδρομάστευσης του χωριού, που καταστράφηκε από τις μεγάλες βροχοπτώσεις του προηγουμένου έτους, δόθησαν 7.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολύ μικρές εργασίες και η ζημιά δεν έχει αποκατασταθεί. Τι έγιναν αυτά τα χρήματα του υποφέροντος και στενάζοντος οικονομικά ελληνικού λαού; Ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουν ενημερωθεί γι’ αυτό το θέμα από το αμοιβόμενο αρμόδιο τοπικό όργανο; (Πρόεδρος Κοινότητος).
»Στην περιοχή μας σταθμεύει μόνιμα... χωματουργικό μηχάνημα της Περιφέρειας, το οποίο οι Δημότες το βλέπουν συνεχώς σχεδόν ανενεργό (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων). Μπορεί ο Δήμος και η Περιφέρεια να απαντήσουν, γιατί δεν χρησιμοποιείται για επίλυση διαφόρων προβλημάτων της περιοχής (Δασικοί – Αγροτικοί Δρόμοι κ.λπ.) για εξυπηρέτηση των δημοτών και ειδικά των κτηνοτρόφων, ώστε να αξιοποιούνται τα χρήματα που δίνονται για την ύπαρξή του από ένα υπερχρεωμένο κράτος;
»Στην Κοινότητά μας λειτουργεί (από 10ετίας περίπου) ένα αρκετά μεγάλο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, από τα έσοδα του οποίου το 3% πρέπει να διατίθεται για τις ανάγκες της. Επειδή μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση για τη διάθεση αυτών των χρημάτων, καλείται η Δημοτική Αρχή να δώσει στην δημοσιότητα για κάθε έτος, πόσα είναι τα χρήματα και πώς διατέθηκαν στην Κοινότητά μας... Γιατί από αυτά δεν δίνεται ένα ποσό για καθαρισμό των δασικών δρόμων και ειδικά του Εθνικού Δρυμού που είναι πανευρωπαϊκής σημασίας;
Τι έχει ν’ απαντήσει γι’ αυτό το θέμα η προϊσταμένη της Κοινότητας Δημοτική Αρχή; Γιατί αυτή τη στιγμή, εκτός από το πρόβλημα των Δασικών Δρόμων και της Υδρομάστευσης υπάρχει πιθανή διαρροή του Υδραγωγείου στο δρόμο προς την Κάτω Παναγία έξω από δύο οικίες και χαλασμένο φρεάτιο έξω από άλλη οικία, από το οποίο μάλιστα υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος!
»Τέλος, αν η Δημοτική Αρχή συνεχίσει την ίδια τακτική στην Κοινότητα Βρυσοχωρίου τότε θα πρέπει να γίνει Εισαγγελική παρέμβαση...».