«Αποθηκευμένος» σε χωράφι ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικός θησαυρός!

on .

ARXAIA 17 7 18

Ένα ακόμη «χτύπημα» κατά της αρχαιοκαπηλίας επέφεραν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στη σύλληψη 34χρονου Έλληνα στον Μύτικα της Πρέβεζας.
Όπως δήλωσε μάλιστα ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Υποδιεύθυνσης Βασίλης Μουσελίμης, το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από σωστή
-όπως αποδείχτηκε- αξιοποίηση πληροφορίας. «Έτσι καταφέραμε και οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.
Η αστυνομική επιχείρηση έγινε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, όταν αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε αγρόκτημα του 34χρονου και στη συνέχεια στο σπίτι του, κατά την οποία βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο.
Συγκεκριμένα όπως ανάφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων, η προϊσταμένη του Γραφείου Ενημέρωσης, Αστυνόμος Α΄ Αθηνά Βαγγέλη, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση - αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε αγροτεμάχιο του 34χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω, κρυμμένα κάτω από καλαμωτές και καλάμια:
- τμήμα από την στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου με παράσταση μυθολογικού όντος, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών), η οποία χρονολογείται κατά την ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.,
- τμήμα μαρμάρινου κίονα (σωζόμενου ύψους 90 εκατοστών και διαμέτρου 26 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ,
- τέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο (διαστάσεων 20 * 25 εκατοστών) αποτελεί τμήμα της ανωτέρω μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, τα οποία χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.
Του 2ου-3ου μ.Χ. αιώνα
Όπως εκτίμησε ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας κ. Γεώργιος Ρήγινος, ειδικά το μεγαλύτερο από αυτά, χρονολογείται στον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ.. Ίσως είναι έργο, από νεοαττικό εργαστήριο που είναι κάτι συνηθισμένο αυτή την περίοδο, φτιάχνονταν στην Αθήνα και εξάγονταν σε όλη την επικράτειας, σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο, εκτίμησε ο κ. Ρήγινος.
Ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, υποστράτηγος Κων. Σκούμας, τόνισε ότι «η καταπολέμηση αυτής της μορφής εγκληματικότητας, αποτελεί διαρκή προτεραιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών και είναι αποτέλεσμα ειδικού σχεδιασμού και στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων». Πρόσθεσε ακόμη ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, έχει χειριστεί συνολικά επτά υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και παράνομης κατοχής αρχαίων αντικειμένων.
«Ο εντοπισμός και η σύλληψη των εμπλεκομένων επετεύχθη στο πλαίσιο ειδικών δράσεων και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριακών δεδομένων, στο πλαίσιο καλά οργανωμένων επιχειρήσεων», ανέφερε από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Ιωάννης Βασιλάκος, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αυτή την ένταση και αυτόν τον ρυθμό, αξιολογώντας ανάλογα τις πληροφορίες που θα έχει η Αστυνομία.
Στο Μουσείο Πρέβεζας
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγινο την εμπορική και χρηματική αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων θα εκτιμήσει Επιτροπή που θα ορίσει το Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Τα ανευρεθέντα αντικείμενα θα παραδοθούν στο μουσείο της Πρέβεζας, όπου μελλοντικά θα έχουν τη δυνατότητα να τα δουν και οι επισκέπτες του.
«Αν τα βρίσκαμε ανέγγιχτα στη θέση τους, θα μπορούσαν να μας δώσουν ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, ένα μέρος από αυτές σίγουρα με τον τρόπο που γίνεται η λαθρανασκαφή έχει χαθεί για πάντα. Έχουμε το ίδιο αντικείμενο, αλλά έχουμε χάσει τα συνευρήματα, την ιστορία και ο, τι άλλο θα μπορούσε να μας δώσει και να μας πει», κατέληξε ο κ. Ρήγινος.