Η Κόνιτσα τίμησε τον Άγιο Παϊσιο, τον «ασυρματιστή του Θεού»

on .

KONITSA EKDHLOSEIS PAISIOS

Με βαθιά κατάνυξη τιμήθηκε στην Κόνιτσα η Ιερά μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, για τέταρτη χρονιά μετά την Αγιοκατάταξή του από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Φέτος η προσέλευση πιστών στις εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Κόνιτσας, ήταν πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που επιβιώνει την απήχηση που έχουν οι διδαχές του Αγίου, οι οποίες πλέον γίνονται κτήμα απ’ όλο και περισσότερο κόσμο.
Χθες στην πανηγυρική Πολυαρχερατική Θεία Λειτουργία, παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, τιμώντας τον Άγιο, ο οποίος με περυσινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ανακηρύχτηκε προστάτης του Όπλου των Διαβιβάσεων, λόγω της ειδικότητας του Αγίου ως Διαβιβαστή, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.
«Μάλιστα- σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γ.Ε.Σ.- ο Άγιος, φέροντας ως παράδειγμα την, κατά τη στρατιωτική του θητεία, ιδιότητα αυτή, απαντούσε σε όσους αμφισβητούσαν τη χρησιμότητα της μοναχικής ζωής, ότι οι μοναχοί είναι «ασυρματιστές του Θεού», εννοώντας την θερμή τους προσευχή και την έγνοια τους για την υπόλοιπη ανθρωπότητα».
Οι εκδηλώσεις
Οι κύριες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη με επίσκεψη- ξενάγηση στο σπίτι του Αγίου, πορεία μέχρι την Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας όπου προσευχόταν στα νεανικά του χρόνια ο Άγιος κ.α.
Το πρωί της Τετάρτης τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου, όπου μόνασε για ένα διάστημα ο Άγιος Παϊσιος, όπου επίσης υπήρξε εντυπωσιακή συμμετοχή προσκυνητών. Ιερούργησε ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ο οποίος σημειωτέον είχε χειροτονηθεί αρχικά ως ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Στομίου, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σεβαστιανό.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μεσογαίας και στον οποίο συμμετείχαν οι μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος και Κονίτσης Ανδρέας. Ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος από τον προσκυνηματικό ναό του Αγίου Κοσμά προς την οικία του Αγίου.
Χθες τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που ακολούθησε στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Ο Κύπριος μητροπολίτης αναφέρθηκε σε στιγμές και περιστατικά που έζησε με τον Άγιο Παϊσιο. Ακολούθησε η παρουσίαση από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και τον καθηγητή Αρχιτέκτονα – Ναοδόμο κ. Κουφόπουλο των αρχιτεκτονικών σχεδίων της προμελέτης για την ανέγερση ιερού ναού- προσκυνήματος στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου.
Παρουσίες
Τις εκδηλώσεις κατά περίπτωση, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, οι Δήμαρχοι Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος – Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη- Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διοικητής του Όπλου των Διαβιβάσεων κ.α.