Στην τελική ευθεία οι εργασίες για τον Βιολογικό στο Πάπιγκο

on .

PAPIGKO
• Ένα σημαντικό έργο για το Ζαγόρι βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Ο λόγος για τον Βιολογικό Καθαρισμό της κατεξοχήν τουριστικής Κοινότητας Παπίγκου, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται στην τελική ευθεία. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου ενέκρινε ομόφωνα την μελέτη «Κατασκευή πεδίου διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων Βιολογικής Εγκατάστασης Παπίγκου» προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, παρέμβαση  που αποτελεί βασική υποδομή για να τεθεί σε λειτουργία με υπεδάφια διάθεση του προϊόντος εκροής της μονάδας. 
Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Εξάρχου ενημέρωσε το Σώμα για την ηλεκτροδότηση του Βιολογικού από το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ , αφού ήδη τοποθετήθηκαν οι κολώνες και τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι εργασίες για να γίνει και η σύνδεση. Επίσης είπε ότι θα εκτελεστεί και ένα  μικρό έργο σύνδεσης με δίκτυο παροχής καθαρού νερού και μόλις ετοιμαστεί ο χώρος υπεδάφιας διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, ο βιολογικός θα τεθεί σε αρχική δοκιμαστική λειτουργία. 
Παράλληλα θα κινηθούν και οι διαδικασίες για τις συνδέσεις σπιτιών και επιχειρήσεων του Μεγάλου Παπίγκου με το ήδη κατασκευασμένο από ετών δίκτυο ακαθάρτων και να τεθεί σε κανονική λειτουργία το έργο που περιμένει πολλά χρόνια ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός του Ζαγορίου για να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και όχι επειδή το επιβάλλει η νομοθεσία, δεδομένου ότι πρόκειται για οικισμό που δεν εμπίπτει σε αυτούς που υποχρεούνται να διαθέτουν βιολογικό. 
Αρχείο Ηπειρωτικής Μουσικής
Στην ίδια συνεδρίαση εκτός των άλλων θεμάτων το Σώμα ομόφωνα αποδέχθηκε, κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, την τιμητική και σημαντική όπως την χαρακτήρισε, πρόταση του Αμερικανού μουσικολόγου και ερευνητή Κρίστοφερ Κίνγκ για την ίδρυση και λειτουργία Αρχείου Ηπειρωτικής Μουσικής στα Κάτω Πεδινά, στην οικία που δώρισε στο Δήμο ο αείμνηστος Κώστας Φωτέτσιος. Με την πρόταση συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Βαγγέλης Γκίκας.
Μάλιστα ο Δήμαρχος σημείωσε ότι για τις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν στο κτίριο υπάρχει ένα σημαντικό ποσό που διέθεσε ο δωρητής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό. Ο κ. Σπύρου  μετέφερε στο Σώμα και πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Το Κοινόν των Ζαγορισίων»  Βασίλη Παπαρούνα, για συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής από τις παρατάξεις για τον συντονισμό της όλης προσπάθειας.
Οι συλλογές…
Η προσφορά του κ. Κίνγκ για το Αρχείο που δεν θα είναι απλά ένα μουσείο, αποτελείται από τις ακόλουθες συλλογές:
- Ηπειρώτικα Δημοτικά τραγούδια σε δίσκους των 78 στροφών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη, πληρέστερη και υψηλότερης ποιότητας συλλογή παγκοσμίως (λείπουν μόνο 5-6 δίσκοι από όλους όσους έχουν ποτέ ηχογραφηθεί από Ηπειρώτες μουσικούς σε δίσκους 78 στροφών).
- Δημοτικά τραγούδια της Ελλάδος, Αλβανίας και Τουρκίας σε δίσκους 78 στροφών.
- Ηπειρώτικα, Ελληνικά, Αλβανικά και Τουρκικά δημοτικά τραγούδια σε δίσκους 33 στροφών.
- Υπαίθριες επαγγελματικές ηχογραφήσεις στην Ήπειρο.
- Ιστορικά σημαντικά μουσικά όργανα από την Ήπειρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
- Ιστορικά σημαντικές καρτ-ποστάλ από την Ήπειρο και Νότια Αλβανία.
- Βιβλία και χειρόγραφα γύρω από την Ήπειρο και ειδικότερα την Ηπειρώτικη μουσική στα Ελληνικά και Αγγλικά.