Τα «Τσερίτσανα» θέλουν πίσω το όνομα και την ιστορία τους

on .

TSERITSANA

• «Ξένοι» στο δικό τους χωριό νιώθουν εδώ και έξι δεκαετίες περίπου οι κάτοικοι των ιστορικών Τσεριτσάνων, καθώς από το 1954 που με βασιλικό διάταγμα αυτό μετονομάστηκε σε Πλατάνια έχασε για εκείνους ένα όνομα ιστορικό, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι καταγεγραμμένο στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και έχει εδραιωθεί τόσο στη δική τους συνείδηση όσο και σ’ εκείνη όλης της Ηπείρου.
Παρά τους αγώνες και την επίμονη άρνησή τους να δεχθούν τη νέα ονομασία, το δίκαιο αίτημα των Τσεριτσανιωτών να επανέλθει η αρχική ονομασία στο χωριό τους μέχρι σήμερα έμεινε ανεκπλήρωτο. Ωστόσο, ο αγώνας συνεχίζεται κι αυτή τη φορά έχουν σύμμαχό τους και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Καψάλη, ο οποίος παρέστη και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης όπου συζητήθηκε το θέμα.
Ξανά το αίτημα
Εκ νέου αίτημα ώστε η Τοπική Κοινότητα Πλατανίων να μετονομαστεί σε Τσερίτσανα αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος απάντησε θετικά σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και το βράδυ της Τρίτης παρέστη στην συνεδρίαση του σώματος, όπου κατέθεσε τα βασικά σημεία της πρότασης που τεκμηριωμένα θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών.
Από το 1954 που άλλαξε το όνομα του χωριού έγιναν πολλές προσπάθειες από τα Κοινοτικά και τα Δημοτικά Συμβούλια για να επανέλθει το αρχικό, χωρίς όμως να υπάρξει θετική έκβαση. Το τελευταίο αίτημα είχε υποβληθεί το 2011 κι ένα χρόνο αργότερα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών. Ωστόσο, οι κάτοικοί του δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την μετονομασία και επί έξι δεκαετίες επιμένουν να διεκδικούν το παλιό όνομα.
Ο Γιώργος Καψάλης
«Μελετώντας όσα γράφηκαν για την μετονομασία των Τσεριτσάνων, θαυμάζω και υποστηρίζω ενθέρμως την ομόθυμη και ομόψυχη επιμονή των κατοίκων του χωριού να αποκατασταθεί η αδικία και να επανέλθει το όνομα του χωριού, όπως το γνώριζαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Διεκδικούν δικαίως, το πραγματικό και ιστορικό όνομα του χωριού τους, που τραγουδήθηκε και υμνήθηκε, που φώλιασε στην καρδιά του καθενός», τόνισε ο Πρύτανης.
Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε σε διακεκριμένους επιστήμονες που κατά καιρούς υποστήριξαν το αίτημα των κατοίκων, όπως ο αείμνηστος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταμάτιος Καρατζάς, ο τέως Πρύτανης Μιχάλης Μερακλής και ο Ομότιμος Καθηγητής Φάνης Ι. Κακριδής.
Ο Δήμαρχος Δωδώνης
Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, ευχαρίστησε τον Πρύτανη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου να συμβάλλει με τις επιστημονικές γνώσεις και το κύρος του στην συνδιαμόρφωση της πρότασης. Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων, καθώς το όνομα «Τσερίτσανα» είναι εδραιωμένο ότι μόνο στην δική τους συνείδηση αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Ο Δήμαρχος πρότεινε στο Δημοτ. Συμβούλιο να υιοθετήσει την επιχειρηματολογία των προηγούμενων Κοινοτικών και Δημοτικών Συμβουλίων και να ενσωματώσει μία σειρά νέων σημαντικών στοιχείων, τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στην περίοδο του Β' Παγκ. Πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής, όταν το χωριό κάηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται αρχεία της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπ. Γεωργίας και του Υπ. Κοινωνικής Πρόνοιας από τα οποία προκύπτει ότι τα Τσερίτσανα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με την περίοδο του Β' Παγκ. Πολέμου. Εξάλλου, υπάρχουν επίσημα έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους από τα οποία προκύπτουν καταχωρήσεις με το όνομα «Τσερίτσανα» εκδόσεις στηριγμένες σε αρχεία του ΓΕΣ που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ίδιο όνομα, στοιχεία από τη νεότερη βιβλιογραφία και λαογραφία κ.α..
«Δεν πρόκειται για εμμονή των κατοίκων, των Κοινοτικών Συμβουλίων ή των Δημοτικών μας Συμβουλίων που έκαναν ανάλογες προσπάθειες. Πρόκειται την καθολική βούληση να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία, οι μνήμες, οι θυσίες. Γιατί η ιστορία είναι συνυφασμένη με τους τόπους», τόνισε με έμφαση.
Όλοι μαζί στο ΥΠΕΣ!
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Κατσανάκης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που έχει όχι μόνο την ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την ομόθυμη στήριξη των κατοίκων. «Όλοι ξέρουν τα Τσερίτσανα και κανένας τα Πλατάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Κώστας Παππάς.
Το αίτημα για την μετονομασία των Τσεριτσάνων θα υποβληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών του ΥΠΕΣ και κατά την συζήτηση θα παραβρεθούν ο Πρύτανης, πολυμελής αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και κάτοικοι της περιοχής, ώστε να καταφανεί με τον πλέον σαφή τρόπο η ομοθυμία για την επιστροφή του χωριού στο παλιό του όνομα.