Δωρεά 1 εκ. ευρώ Πωγωνήσιου Ευεργέτη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

on .

SHMA

• Με τη δωρεά ενός σύγχρονου Ηπειρώτη (Πωγωνήσιου) Ευεργέτη θα μπορεί να δίνονται υποτροφίες σε παιδιά από την Ήπειρο των οποίων οι επιδόσεις θα εγγυώνται μεγάλη επιστημονική εξέλιξη και τα οποία θα είναι αδύναμα να προχωρήσουν με έξοδά τους».
Αυτή είναι η βούληση των Ευεργετών Κωνσταντίνου και της Φιλαρέτης Τζόβα, που άφησε αρχική δωρεά ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γ. Καψάλης αναφέρει ότι μετά από μεγάλες προσπάθειες της Διοίκησης, επιτεύχθηκε η δωρεά να φθάσει στο Πανεπιστήμιο και διαβεβαιώνει ότι το Ίδρυμα θα σεβαστεί απολύτως την επιθυμία του διαθέτη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πρυτανείας, ο  Κωνσταντίνος Τζόβας γεννήθηκε στο Ωραιόκαστρο Ιωαννίνων, σπούδασε δάσκαλος και μετά τον εμφύλιο μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου σπουδάζει Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Εκεί βοηθά συστηματικά την ομογένεια και δημιουργεί δεσμούς φιλίας με πολλούς Έλληνες. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, την οποία δεν εγκατέλειψε μέχρι το τέλος της ζωής του. Έφυγε από τη ζωή το έτος 2005.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ιδιαίτερα ευγνώμον γι’αυτή τη δωρεά  και όπως ανέφερε ο Πρύτανης, οφείλει στο άμεσο μέλλον να αναδείξει ακόμη περισσότερο την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του ευεργέτη του.