Τριήμερες εκδηλώσεις στην Κόνιτσα για τον Άγιο Παΐσιο

on .

PAISIOS

• Μέρες γιορτής είναι αυτές που διανύουμε για την ακριτική Κόνιτσα, καθώς τιμά τη μνήμη του δικού της αγίου, του Παϊσίου, ο οποίος, ως γνωστόν, γεννήθηκε εκεί και πέρασε 31 χρόνια από τη ζωή του στην κωμόπολη, όπου βρίσκεται εξάλλου και το πατρικό του σπίτι.
Οι εορτασμοί θα είναι λαμπροί και αναμένονται στην Κόνιτσα γι’ αυτούς ιεράρχες απ’ όλη τη χώρα όπως οι Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, Λεμεσού Αθανάσιος, Ζιχνών και Νευροκοπίου. Ιερόθεος, ο αρχηγός ΓΕΣ, εκπρόσωπος του σώματος Διαβιβάσεων, προστάτης των οποίων είναι ο άγιος Παϊσιος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, πολλοί Δήμαρχοι αλλά και επισκέπτες από τη Ρωσία.
Το πρόγραμμα
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εορτασμών που θα είναι τριήμεροι, αύριο, Τρίτη, ώρες 9:00 – 18:00 θα γίνονται επισκέψεις στην Οικία του Παϊσίου και ξενάγηση από κληρικούς της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης. Στις 18:00 θα ακολουθήσει πορεία από την Οικία προς το Εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου στις 19:00 θα τελεστεί παράκληση του Οσίου. Στις 20:00 θα γίνει πορεία από την Αγία Βαρβάρα προς το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και προς την Εκκλησία του Αγίου Αρσενίου δια μέσου ενός παλαιού μονοπατιού, στο οποίο βάδιζε ο Όσιος Παΐσιος.
Μεθαύριο, Τετάρτη, θα γίνει πορεία από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στην χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου. Θα ακολουθήσουν από τις 07:30 έως τις 10:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ από τις 10:30 έως τις 12:30 θα γίνει ξενάγηση στη Μονή Στομίου και στο κελί του Οσίου. Στις 12:30 θα ξεκινήσει η επιστροφή για την Κόνιτσα. Το απόγευμα, ώρες 19:00–20:30 θα τελεστεί Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής & Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου, Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιεροθέου). Στις 20:30 θα γίνει λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Παϊσίου  από τον Ναό του Αγίου Κοσμά προς την Οικία του και επιστροφή στο Ναό.
Tην Πέμπτη, 12 Ιουλίου θα ακολουθήσουν οι εξής εκδηλώσεις: 07:00: Όρθρος στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. 07:30: Καταβασίες. 08:30 – 10:30: Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 10:30 – 11:00: Μικρή Δεξίωση στο Δημαρχείο. 11:00- 11:15: Ύμνοι Αγίου Παϊσίου από το Σύλλογο Βυζαντινής Μουσικής Ιωαννίνων «Το Ενδόφωνον». 11:15 Ομιλία  από τον Μητροπολίτη Λεμεσού  κ. Αθανάσιο. 11:45  Συναυλία Ρώσων φοιτητών από τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης.
Παράλληλες εκδηλώσεις
• Σήμερα, Δευτέρα θα γίνει μία ακόμα παρουσίαση των ταινιών «Παΐσιος Αγιορείτης» στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, με ώρα έναρξης τις 21.00.
• Μεθαύριο, Τετάρτη θα γίνει αγρυπνία για την εορτή του Αγίου Παϊσίου στο παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του, εντός της Μονής Σωσίνου στον Παρακάλαμο, με ώρα έναρξης τις 21.00. Η απόλυση θα είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα.