Ονομαστική ψηφοφορία για τον «Κλεισθένη» ζητά η ΚΕΔΕ

on .

KEDE SYNEDRIASH

• Την αντίθεσή της στο Νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» του Υπουργείου Εσωτερικών, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, εξέφρασε η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που συνεδρίασε εκτάκτως χθες για το θέμα, τονίζοντας ότι  παραβιάζεται το σύνολο των «κόκκινων» γραμμών της!
Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα για ηχηρή παρουσία της Αυτοδιοίκησης μεθαύριο, Δευτέρα στη Βουλή που ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή.
Ιστορικές ευθύνες των βουλευτών!
Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε πως μπροστά σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Αυτοδιοίκηση, οι βουλευτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ιστορικής τους ευθύνης. «Ζητούμε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο Κλεισθένης Ι» υπογράμμισε και κάλεσε το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας να ενημερωθεί πλήρως για τις δυσμενείς επιπτώσεις του νομοσχεδίου στην αποτελεσματική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και να αντιληφθεί ότι σε περίπτωση ψήφισής του δεν θα διαλυθούν μόνο οι Δήμοι αλλά και κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Γιατί απορρίπτεται
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο σε συνδυασμό με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επιχειρεί να τιθασεύσει την Αυτοδιοίκηση! «Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Χρειαζόμαστε ένα άλλο κράτος και ο Κλεισθένης αυτό δεν μας το εξασφαλίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην απόφαση της ΚΕΔΕ αναφέρεται πως το Ν/Σ που ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή:
- προκαλεί απορρύθμιση στη λειτουργία των Δήμων
- δεν προωθεί την αποκέντρωση
- διογκώνει τα μεγάλα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο
- υπονομεύει την καθημερινότητα των πολιτών
- διογκώνει δραματικά τη γραφειοκρατία
- ενθαρρύνει και τροφοδοτεί τη συναλλαγή
- εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο θεσμικής αποδιάρθρωσης της χώρας
- προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια κι ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης
- οδηγεί τους Δήμους σε ακυβερνησία και τις δημοτικές υπηρεσίες σε διάλυση
- διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα των Δήμων δυνάμεων που εκφράζουν τα κάθε λογής άκρα
- δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση
- δεν προβλέπει θεσμικό πλαίσιο στήριξης των ορεινών και νησιωτικών Δήμων
- Όσον αφορά το Β’ μέρος και την οργάνωση των ΦΟΔΣΑ, η ΚΕΔΕ επιμένει στην κατάθεση χωριστού Νομοσχεδίου στη βάση του Σχεδίου Νόμου που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ.