Η Περιφέρεια για τα αναχώματα και το φυτοπλαγκτόν της Λίμνης…

on .

LIMNH PLAGKTON

• Σε απάντηση των σχολίων, που δημοσιεύτηκαν χθες με τα αρχικά Σ.Α. στις «Διαδόσεις» και με τίτλο «Περί του φυτοπλαγκτόν ο λόγος…» και «Κλειστή δεξαμενή…», από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου λάβαμε την ακόλουθη απάντηση:
«Η  βελτίωση και αποκατάσταση της λίμνης Ιωαννίνων δεν είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου, αποτελεί όμως βασική της  προτεραιότητα,  γι’ αυτό και είναι ίσως ο μόνος φορέας που έχει αναλάβει - είτε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είτε ως αιρετή Περιφέρεια-  επί χρόνια διαδοχικές πρωτοβουλίες για την άμβλυνση προβλημάτων που υπάρχουν.   
Ο συντάκτης των σχολίων,  αν και δεν εκτιμά ούτε επί της αρχής ως θετικό το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη, σπεύδει να του αποδώσει ευθύνες ακόμη και για το φυτοπλαγκτόν.
Ίσως να μη γνωρίζει  ότι η δημιουργία του οφείλεται σε συνδυασμό των υψηλών θερμοκρασιών με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ήτοι εισροή στη λίμνη υπολειμμάτων λιπασμάτων και παροχέτευση λυμάτων.
Ως προς τα λιπάσματα κλπ., με την ολοκλήρωση της αρδευτικού έργου του Λεκανοπεδίου οι πηγές ρύπανσης και επιβάρυνσης της λίμνης μειώνονται δραστικά. Για τα αστικά λύματα, έχουν κατ΄ επανάληψη επισημανθεί οι εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση φυτοπλαγκτόν, η Περιφέρεια ανέλαβε μία ακόμη πρωτοβουλία μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Ιωαννιτών και το Φορέα Διαχείρισης. Προμηθεύτηκε και εγκατέστησε πιλοτικό σύστημα ελέγχου των αλγών, με συνολικό προϋπολογισμό 50.000 ευρώ, όπως είχε εγκριθεί από τις Επιτροπές Περιβάλλοντος και Οικονομικών και είχε ανακοινωθεί στα ΜΜΕ.
Η απόδοση του συστήματος  -που περιλαμβάνει πέντε συσκευές αγκυρωμένες κάτω από την επιφάνεια του νερού σε συγκεκριμένες τοποθεσίες-  είναι υπό παρακολούθηση, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, εξάγονται και τα πρώτα συμπεράσματα για την ενίσχυση που ενδεχομένως να χρειαστεί το εν λόγω σύστημα. Θεωρητικές λύσεις δεν υπάρχουν και ως εκ τούτου δεν είναι κατανοητή η «μηδενιστική» προσέγγιση του συντάκτη του σχολίου.
Όσον αφορά τα αναχώματα, αυτά έχουν κατασκευαστεί πολλά χρόνια πριν ο κ. Καχριμάνης αναλάβει Νομάρχης και στη συνέχεια Περιφερειάρχης. Είναι θέμα που αφορά τα Κεντρικά Υπουργεία, η κατασκευή τους έγινε με νόμιμες διαδικασίες, το άνοιγμά τους σήμερα δεν είναι εύκολη υπόθεση και  βεβαίως απαιτεί επιστημονική προσέγγιση. Η Περιφέρεια και για αυτό το ζήτημα, έχει αναλάβει πρωτοβουλία,  αναθέτοντας με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό την εκπόνηση μελέτης για τη ροή υδάτων στο ανάχωμα Αμφιθέας, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ώστε να γνωρίζουν όλοι τι και πώς πρέπει να γίνει, αφήνοντας στην άκρη υποθετικές και ανεφάρμοστες λύσεις.
Εν κατακλείδι, όσο και αν ορισμένοι επιχειρούν να «μηδενίσουν» τις προσπάθειες που γίνονται, η βελτίωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια είναι αψευδής μάρτυρας της αναστροφής της εικόνας που παρουσίαζε η λίμνη των Ιωαννίνων, που βεβαίως χρειάζεται ακόμη πολλές δράσεις για να έλθει στο επιθυμητό σημείο».