Το «σπάσιμο» του Φ.Π.Ψ. προκαλεί αντιδράσεις στο Πανεπ. Ιωαννίνων

on .

PINAKIDES GLYPTO PANEP

• Συνεχίζονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει τη συγχώνευση του Ιδρύματος με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Μετά την ικανοποίηση του αιτήματος της Σχολής Καλών Τεχνών από την απόφαση του Κ. Γαβρόγλου να μην ενταχθεί σ’ αυτήν το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας, σειρά έχει ο Τομέας Παιδαγωγικής του Φ.Π.Ψ., ο οποίος σε υπόμνημά του διατυπώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στο «σπάσιμο» του Τμήματος που θα οδηγήσει σε κατάργησή του. Ο Τομέας γενικότερα στέκεται αρνητικά απέναντι στη συνένωση των δύο Ιδρυμάτων.
Πλήρης κατάργηση
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, το Φ.Π.Ψ. θα μετονομαστεί σε Τμήμα Φιλοσοφίας, ενώ θα ιδρυθεί ξεχωριστό Τμήμα Ψυχολογίας, με τον Τομέα Παιδαγωγικής να καταργείται οριστικά. Έχει λοιπόν κάθε λόγο να αντιδρά διατυπώνοντας βάσιμα επιχειρήματα γι’ αυτό. Καλεί δε όλα τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου, Τμήμα, Κοσμητεία και Σύγκλητο αλλά και τους βουλευτές να βοηθήσουν ώστε να αποτραπεί η κατάργησή του, τονίζοντας μάλιστα ότι επιφυλάσσεται για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος των μελών του
Τα επιχειρήματα
«Με την απόφαση αυτή (για το σπάσιμο του Φ.Π.Ψ.) καταργείται η αυτονομία του Πανεπιστημίου καθώς δεν υπάρχει σχετική εισήγηση - γνώμη κανενός θεσμικού οργάνου –Τομέα, Τμήματος, Κοσμητείας, Συγκλήτου», τονίζει ο Τομέας Παιδαγωγικής του Φ.Π.Ψ. στο υπόμνημά του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Όπως αναφέρει, η απόφαση αφορά μόνο το Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και όχι, ως θα όφειλε, και το άλλο Φ.Π.Ψ. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και το Φ.Π. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, σημειώνει πως «η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στον καταργούμενο Τομέα Παιδαγωγικής μόνο ως σαφής υποτίμηση και ακατανόητη στοχοποίηση της Παιδαγωγικής Επιστήμης μπορεί να θεωρηθεί αν όχι και προσπάθεια προσωπικής απαξίωσης των μελών ΔΕΠ του Τομέα» και προσθέτει: «Η απόφαση κατάργησης του Φ.Π.Ψ. δεν συνοδεύεται από καμία σχετική αξιολόγηση (!), αφήνοντας μετέωρη την παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση των εκπαιδευτικών της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης». Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τομέα Παιδαγωγικής, οι εισαχθέντες φοιτητές στο Φ.Π.Ψ. τα δύο τελευταία έτη (2016 και 2017) θα αποκτήσουν πτυχίο άλλου Τμήματος (Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας) από αυτό που εισήχθησαν.
Επίθεση στον Υπουργό
Καταλήγοντας, ο Τομέας επισημαίνει με έμφαση πως «η 35χρονη ιστορική διαδρομή του Τμήματος Φ.Π.Ψ., όπως τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, από το παραχθέν επιστημονικό έργο αλλά και από το ποσοστό επιτυχίας των αποφοίτων του (όπως και των άλλων Φ.Π.Ψ. και Φ.Π.) στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, σε σύγκριση με τα άλλα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής, θα έπρεπε να κάνει τον Υπουργό Παιδείας τουλάχιστον πιο προσεκτικό στις αποφάσεις του».
Προσθέτει δε πως «η απόφαση που αφορά το Τμήμα Φ.Π.Ψ. ενταγμένη στην θεσμικά, επιστημονικά και πολιτικά απαράδεκτη επιχείρηση συγχώνευσης του ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δείχνει, δυστυχώς, ότι το Υπουργείο Παιδείας της «Πρώτης φοράς Αριστεράς» κινείται με τρόπο ανορθόδοξο και εκπαιδευτικά επιζήμιο».