Έως τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

on .

GABROGLOY SYNENTEYKSH 4 7 18

• Έως τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν γίνει γνωστά το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι αλλαγές στις δύο τελευταίες τάξεις της Γ´ Λυκείου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. «Είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο ζήτημα» ανέφερε ο υπουργός.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες έκανε απολογισμό της πορείας υλοποίησης του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είχε ψηφιστεί πέρυσι τον Αύγουστο.
Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε «με τον νόμο αυξήθηκαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε 259 φέτος από 211 πέρσι, έγιναν πρυτανικές εκλογές σε 17 ιδρύματα και φυσικά η επαναφορά του ασύλου μια δημοκρατική κατάκτηση συνοδεύτηκε από τη σύσταση της Επιτροπής Παρασκευόπουλου η οποία εργάζεται μεθοδικά για κάθε ίδρυμα ξεχωριστά, μελετώντας τις ειδικές συνθήκες και πολύ σύντομα θα καταθέσει το πόρισμά της».
Όσον αφορά στις μετεγγραφές φοιτητών, ξεκαθάρισε ότι την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά δεν θα υπάρξουν αλλαγές και σημείωσε ότι θα ισχύσει και η ρύθμιση για τις μετεγγραφές αδελφών.
Μιλώντας για τα μεταπτυχιακά, τα στοιχεία που παρέδωσε το υπουργείο δείχνουν αύξηση στο σύνολο των προγραμμάτων που εγκρίθηκαν για την επόμενη χρονιά. Αναλυτικά, έως τον Δεκέμβριο του 2015, λειτουργούσαν 735 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (627 σε πανεπιστήμια και 108 σε ΤΕΙ). Από αυτά, τα 211 χωρίς δίδακτρα και 416 με δίδακτρα. Για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, θα λειτουργήσουν 923 ΠΜΣ συνολικά, από τα οποία τα 188 νέα. Σημειώνεται ότι τα δωρεάν μεταπτυχιακά θα είναι 259 (47 περισσότερα από πέρυσι) και εκείνα με δίδακτρα 665 (249 περισσότερα από πέρυσι).
Όσον αφορά τα οικονομικά, ο Κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έλαβαν φέτος χρηματοδότηση ύψους 134.953.109 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας τους, αυξημένη κατά 37% σε σχέση με πέρσι.