Το ΤΕΙ Ηπείρου μελετά μοντέλα για πλημμύρες στην Ηγουμενίτσα

on .

TEI HGOYMENITSA TMHMA GEOPONON 3 7 18

• Ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία χρονοσειρών, μοντέλων και ενημερώσεων σχετικά με τις πλημμύρες στην πόλη της Ηγουμενίτσας αναπτύσσει ομάδα έργου του ΤΕΙ Ηπείρου από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Εργ. Γεωργικής Μηχανικής & Διαχείρισης Φυσικών Πόρων. Η συγκεκριμένη πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014 – 20» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.
Η πράξη εστιάζει στην περιοχή της Ηγουμενίτσας (το ΤΕΙ Ηπείρου έχει υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Ηγουμενίτσας) και αποσκοπεί στην αναλυτική αποτύπωση των ρεμάτων της περιοχής, στην προμήθεια ειδικού μετρητικού εξοπλισμού και την εγκατάσταση τηλεμετρικού δικτύου μέτρησης παροχής ρεμάτων και αγωγών όμβριων, στη δημιουργία υποδομής αξιοποίησης των μετρήσεων, στην ανάπτυξη μεθοδολογίας μοντελοποίησης των ροών σε συνάρτηση με τις χρήσεις γης και την πράσινη υποδομή σε αστικό και περιαστικό επίπεδο αλλά και το κλίμα, λαμβάνοντας υπόψη και σενάρια κλιματικής αλλαγής.  
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωση του πρώτου έτους υλοποίησης της πράξης παρουσιάστηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την αποτύπωση και την μοντελοποίηση των υδρολογικών χαρακτηριστικών των ρεμάτων της περιοχής της Ηγουμενίτσας.