Το Ζαγόρι δεν ξέχασε όσους χάθηκαν μέσα στην Κατοχή!

on .

GREBENITI EKDHLOSH

• Έναν από τους μεγαλύτερους «φόρους» σε ζωές και καταστροφές πλήρωσε το Ζαγόρι κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής το 1941 – 44 όταν ολόκληρα χωριά της περιοχής κα­ταστράφηκαν από τους ναζί και δεκάδες κάτοικοι, άμαχοι κυρίως, εκτελέστηκαν.
Τα θύματα αυτά τίμησε ο Δήμος Ζαγορίου με εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε ένα από τα μαρτυρικά χωριά του, το Γρεβενίτι στο ανατολικό του τμήμα, το οποίο «μέτρησε» τα περισσότερα θύματα, ανάμεσά τους κι ένα αβάπτιστο. Πέρα από τις καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα αυτή τη φορά περιλάμβανε και ποδηλατικό αγώνα στη μνήμη των πεσόντων της Κατοχής, στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες αθλητές.
Εκδηλώσεις - χαιρετισμοί
Μετά την θεία λειτουργία που τελέστηκε προχθές στον Ναό Κοίμησης Θεοτόκου, ακολούθησε στο μνημείο πεσόντων του Γρεβενιτίου επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα του χωριού και κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές και εκπροσώπους φορέων. Στη συνέχεια έγινε προσκλητήριο νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν των Εθνικό Ύμνο.
• Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αναφέρθηκε στην καταστροφή των περισσότερων χωριών του Ανατολικού Ζαγορίου, «το άλλο Ζαγόρι», όπως χαρακτηριστικά είπε, εξηγώντας ότι έχασε την αίγλη του, την αρχιτεκτονική του, τον παραδοσιακό του χαρακτήρα που τα προγράμματα στέγασης δεν τον επανέφεραν ποτέ, το Ζαγόρι που έχασε τα κειμήλιά του, το αρχειακό υλικό, «αλλά που δεν έχασε την ψυχή του, την περηφάνια του, ότι αντιστάθηκε σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο στους Γερμανούς κατακτητές», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σπύρου επισήμανε ότι παρά τα πολλά προγράμματα που ανακοινώθηκαν, τα πολλά που ειπώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, τις προσπάθειες των κατοίκων, δεν άλλαξε τίποτε στην περιοχή. Δυστυχώς, είπε, «είμαστε ένα άλλο, ένα αλλιώτικο Ζαγόρι», ενώ κατέληξε τονίζοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνούμε και το οφείλουμε κυρίως στους αμάχους που έπεσαν εκείνη την περίοδο και στο αβάπτιστο που δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή του».
• Εκ μέρους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό το μέλος του Δ.Σ. Δημήτρης Χαντζαρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις καταστροφές στα χωριά του Ζαγορίου και γενικότερα στις γερμανικές αποζημιώσεις που εκκρεμούν για τη χώρα μας.
• Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας Χρήστος Τζώρτζης, ο οποίος κατάγεται από το Γρεβενίτι. Στην σύντομη και περιεκτική ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή τοποθετώντας τα στο ευρύτερο ιστορικό τους πλαίσιο, επιχειρώντας, όπως σημείωσε, να εξάγει συμπεράσματα για τα νόημα της επετείου. Αφού περιέγραψε γεγονότα της δύσκολης εκείνης περιόδου κατέληξε λέγοντας: «Μπορεί οι πληγές να είναι ακόμη ανοιχτές, για την βίαιη καταστροφή, την ατιμωρησία των ενόχων, τις παρελκυστικές τακτικές σε σχέση με τις αποζημιώσεις, όμως αποστολή μας είναι να συνεχίζουμε να χτίζουμε όσα μας γκρέμισαν, με ή χωρίς τη συνδρομή τους. Αυτή είναι η νίκη της ανθρωπιάς, της αγάπης, της δημιουργικότητας, απέναντι στο μίσος, τη μισαλλοδοξία και την απληστία».
Οι παρουσίες
Στις εκδηλώσεις στο Γρεβενίτι, στο μνημείο Πεσόντων και στην υποδοχή των αθλητών του ποδηλατικού αγώνα, παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καττής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου Νίκος Βρακότας, οι Αντιδήμαρχοι, Άγγελος Αρμένης, Κώστας Παπακώστας και Δημήτρης Εξάρχου, η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αγγελική Ράπτη και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Μητσόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γαβριήλ Παπαναστασίου με τον δημοτικό σύμβουλο Ηλία Ράπτη, ο επικεφαλής της ελάσσονος Λεωνίδας Τσουμάνης και ο ανεξάρτητος Ηλίας Κίτσιος, καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Ευτύχιος Μαλανδράκης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δεματίου Χρήστος Ζιάβρας, οι εκπρόσωποι των Τ.Κ. Γρεβενιτίου Χριστόδουλος Κίτσιος και Πέτρας Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Παπαλεοντίου κ.α..
Ποδηλατικός αγώνας
Τις 73 έφτασαν οι συμμετοχές όλων των ηλικιών στον 1ο Ποδηλατικό Αγώνα που διεξήχθη προχθές στο Ζαγόρι, στη μνήμη των πολυάριθμων θυμάτων της Κατοχής. Η εκκίνηση δόθηκε από την πλατεία Ασπραγγέλων και οι ποδηλάτες ακολούθησαν μια δύσκολη μεν, αλλά πανέμορφη διαδρομή μέσα από τα χωριά Ελάτη, Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά, Δόλιανη, Καστανώνα,  Μακρίνο, Ελατοχώρι, Φλαμπουράρι και τερμάτισαν στη θέση «Χάνι» στο Γρεβενίτι, όπου τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες οι αρχές της περιοχής και πλήθος κατοίκων.
Οι αθλητές και οι διοργανωτές έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, σε έναν αγώνα που στόχος είναι να αποτελέσει θεσμό και να συνοδεύει την «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου».
Οι νικητές
• Γενική κατηγορία: 1ος Δημήτρης Ντουβεντζίδης, 2ος Ιάσονας  Μπακόλας, 3ος Κώστας Μάτης.
• Κατηγορία κάτω των 21 ετών: Αλέξανδρος Τζουμάκας.
• Κατηγορία γυναικών: 1η Ελευθερία Λάβαρη, 2η Μάρα Καλογήρου, 3η Ελένη Λισγάρα.
• Κατηγορία 40-49 ετών: 1ος Κώστας Μάτης (και τρίτος στη γενική κατάταξη), 2ος  Διονύσης Μάρτης, 3ος Γρηγόρης Κοσμάς.
• Κατηγορία 50+: 1ος Ξενοφών Κατωπόδης, 2ος Χρήστος Χορταριάς, 3ος Γεώργιος Παγούνας.