«Ανάμεικτη» η εικόνα στην Ήπειρο για τους αρχαιολογικούς χώρους

on .

GITANA

• Μπορεί ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος στον Νομό Ιωαννίνων, αυτός της Δωδώνης να λειτουργεί με πλήρες ωράριο αυτό το καλοκαίρι, όπως και το Βυζαντινό Μουσείο στο Ιτς Καλέ, ωστόσο, στην υπόλοιπη Ήπειρο εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, που είτε δεν ανοίγουν καθόλου είτε κλείνουν το μεσημέρι για τους επισκέπτες.
Όσο για το μείζον θέμα που προέκυψε φέτος με τους αρχαιοφύλακες και τις υπερωρίες τους, που οδήγησε σε ακύρωση διάφορων βραδινών εκδηλώσεων ανά τη χώρα σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αυτό φαίνεται ότι οδηγείται σε λύση.
Δωδώνη μέχρι αργά!
Την πρόνοια να ζητήσει εγκαίρως έκτακτο προσωπικό για τη φετινή θερινή περίοδο είχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Ως αποτέλεσμα, σήμερα η αρχαία Δωδώνη είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, όπως εξάλλου και το Βυζαντινό Μουσείο στο Ιτς Καλέ. Στον αντίποδα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων κλείνει καθημερινά στις 3 το απόγευμα, καθώς εκτιμήθηκε ότι η απογευματινή λειτουργία του δεν θα προσέφερε κάτι, αφού η επισκεψιμότητα είναι πολύ χαμηλή.
Κλειστά τα Γίτανα…
Στη Θεσπρωτία, ωστόσο, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι που δεν ανοίγουν καν για το κοινό, παρά τη σημασία τους, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού. Ένα από αυτούς είναι τα Γίτανα με το ομώνυμο αρχαίο Θέατρο.
Όπως αναγράφει η σχετική πινακίδα στην είσοδό του, ο χώρος είναι κλειστός λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού και η  επίσκεψη γίνεται με ατομική ευθύνη. Η είσοδος κλειδώνει στις 14.30. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αρχαιολογικούς χώρους Πύργου Ραγίου, Ντόλιανης, και Κούλιας Παραμυθιάς. Γι’ αυτό και τοπικοί φορείς ζητούν να προσληφθεί άμεσα εποχικό προσωπικό, ώστε να μη πληγεί ο τουρισμός στην περιοχή.
Θεσπρωτία – Άρτα – Πρέβεζα
Ελεύθερη είναι η είσοδος στον αρχαιολογικό Χώρο Δυμοκάστρου και στο αρχαιολογικό πάρκο Ουζντίνας, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (εκτός Δευτέρας, που παραμένει κλειστό).
Στον αντίποδα, μέχρι τις 3 το μεσημέρι λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, αλλά και σημαντικά μνημεία της περιοχής όπως η εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτισσας. Όσο για τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, τον σημαντικότερο στον Νομό Πρέβεζας, αυτός λειτουργεί 8 το πρωί με 8 το βράδυ, όπως και το Μουσείο του.
Οι αρχαιοφύλακες
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα της καταβολής υπερωριών στους αρχαιοφύλακες, ώστε να μένουν ανοιχτοί και τα βράδια αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα που φιλοξενούν εκδηλώσεις, έχει υπάρξει ήδη συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και απομένει μία υπογραφή για να λήξει το θέμα. Παράγοντες του ΥΠ.ΠΟ εκτιμούν ότι από 1η Ιουλίου θα εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων σε πρόσφατη ανακοίνωσή της εκφράζει την απογοήτευσή της για την ακύρωση εκδηλώσεων που είχε προγραμματιστεί να γίνουν σε αρχαιολογικά μουσεία και χώρους. Όπως αναφέρει σχετικά, «είχαμε έγκαιρα ενημερώσει με υπομνήματα και δελτία τύπου ότι οι αρχαιοφύλακες δε θα εργάζονται υπερωριακά χωρίς αμοιβή. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει επιλυθεί ακόμα και δε φταίνε οι εργαζόμενοι γι’ αυτό. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα και είμαστε στη διάθεση της ηγεσίας του υπ. Πολιτισμού με την εμπειρία μας να βοηθήσουμε όπως κάναμε άλλωστε μέχρι σήμερα, οποτεδήποτε μας ζητήθηκε. Τονίζουμε ότι μέχρι την έκδοση υπουργικής απόφασης για την αμοιβή εκτός ωραρίου, δε συμμετέχουμε σε καμία εκδήλωση».
Οι σπουδαστές ΙΕΚ
Την ίδια στιγμή, ο Σύλλογος ΙΕΚ σπουδαστών και απόφοιτων της ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, ζητά άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον κλάδο Φύλαξης – Πληροφόρησης στους Αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η έλλειψη προσωπικού φύλαξης σε αρχαιολογικούς χώρους έχει αυξηθεί ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα, διαταράσσοντας την εύρυθμη λειτουργία τους, την ασφάλεια των εκθεμάτων και των μνημείων, αλλά και την οργανωμένη και ασφαλή διαχείριση των επισκεπτών.