Προχωρούν οι διαδικασίες για τις μονάδες βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων

on .

BIOAERIO

• «Πράσινο φως» στην λειτουργία των μονάδων βιοαερίου δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος με υπογραφή Γ. Σταθάκη, απορρίπτοντας 11 προσφυγές που κατέθεσαν ο Δήμος Ζίτσας, η Ένωση Βιομηχάνων – Βιοτεχνών και Επαγγελματιών ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων (Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι.), καθώς και η Περιφέρεια Ηπείρου.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή είναι σχεδόν καθολικές τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους φορείς. Σήμερα μάλιστα (7.30 μ.μ.) συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας με αποκλειστικό θέμα τη λήψη απόφασης σχετικά με τις εγκρίσεις που έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, για την εγκατάσταση πέντε μονάδων βιοαερίου, με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας να φαντάζει ως πιθανή λύση.  
Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ
Στην απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι οι 11 προσφυγές απορρίφθηκαν μαζί, καθώς είναι όμοιου περιεχομένου, ενώ θεωρεί εσφαλμένο τον ισχυρισμό ότι οι πέντε άδειες αφορούν φορείς ιδίων ή άμεσα σχετιζόμενων συμφερόντων και άρα δεν υποκρύπτουν κατάτμηση μιας ενιαίας δραστηριότητας. «Ο ισχυρισμός αυτός, δεν αποδεικνύεται από τους προσφεύγοντες καθώς δεν διαφαίνεται ταύτιση των εταίρων των έργων ούτε των ποσοστών τους και έτσι κρίνεται αβάσιμος…», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση.
Όσον αφορά τις δυσάρεστες οσμές, το Υπουργείο παραπέμπει στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία «η λειτουργία των εν λόγω μονάδων δεν προκαλεί δυσάρεστες οσμές, γιατί το όλο σύστημα της κάθε μονάδας είναι απολύτως κλειστό. Οι δεξαμενές, όπου υλοποιείται η διεργασία έχουν μόνιμο σύστημα οροφής, το οποίο δεν αφήνει δυσάρεστες οσμές να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα. Η παραλαβή των αποβλήτων γίνεται σε κλειστή δεξαμενή, ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε διάχυση πτητικών οσμών…».
* * *
Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης των Βασίλη Γαρδίκου, Χρυσόστομου Βούζα και Μανώλη Ματσάγκα, σε κοινή τους ανακοίνωση καλούν δημότες και φορείς του Δήμου Ζίτσας να παραβρεθούν στην σημερινή συνεδρίαση, «καθώς το ζήτημα της ίδρυσης μονάδων βιοαερίου με την «εισαγωγή» αποβλήτων προς επεξεργασία στην περιοχή αποτελεί καίριο ζήτημα για την υγεία…».