Η πρόληψη βάζει… φρένο στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις

on .

TZIMOGIANNHS KOYTRAS 26 6 18

• Σημαντικό κοινωνικό έργο όσον αφορά στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης κάθε είδους εξαρτήσεων με βασικότερες τα ναρκωτικά, το κάπνισμα και το αλκοόλ έχουν επιτελέσει τα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν τα τελευταία 24 χρόνια στη χώρα μας, με πρώτη και καλύτερη τη «Σχεδία» στον Νομό Ιωαννίνων. Αυτό χάρη στα προγράμματα, τις παρεμβάσεις και τις δράσεις που υλοποιεί το επιστημονικό προσωπικό τους σε σχολεία και όχι μόνο.
Για τη δράση των Κέντρων Πρόληψης μίλησαν χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο Πρόεδρος Δ.Σ. της «Σχεδίας» Στέφανος Τζιμογιάννης και ο επιστημονικός Διευθυντής της Βασίλης Κούτρας.
Οι δηλώσεις
«Η χρήση ουσιών από τους νέους είναι μείζον κοινωνικό πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του απαιτείται η συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων», τόνισε χθες ο Στεφ. Τζιμογιάννης με αφορμή την Παγκ. Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Όπως πρόσθεσε, «η φτώχεια, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός ενισχύουν τη χρήση ουσιών. Η ευθύνη της Πολιτείας για το κοινωνικό αυτό πρόβλημα είναι αδιαμφισβήτητη, όμως αν δεν ενεργοποιηθούμε κι εμείς οι πολίτες, αυτό θα γίνει ακόμα χειρότερο».
Σχετικά με τα Κέντρα Πρόληψης, ο κ. Τζιμογιάννης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου τους, σημείωσε πως «είναι από τις πλέον σοβαρές δομές σήμερα στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης και έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο που έχει καταξιωθεί στις τοπικές κοινωνίες». Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2017, προγράμματα στα 75 Κέντρα ανά τη χώρα παρακολούθησαν περίπου 300.000 άτομα.
Απολογισμός τριετίας
Ο επιστημονικός Διευθυντής της «Σχεδίας» Βασίλης Κούτρας, με αφορμή την ανάδειξη νέου Δ.Σ. έκανε έναν σύντομο απολογισμό έργου της προηγούμενης Διοίκησης του Κέντρου για την τριετία 2015 – 18.
Όπως ανέφερε, εκπαιδευτικά προγράμματα παρακολούθησαν 571 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και 258 καθηγητές Δευτεροβάθμιας. Παρεμβάσεις πρόληψης έγιναν από τη «Σχεδία» σε 5.786 μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε 1.302 γονείς μαθητών Πρωτοβάθμιας και σε 520 γονείς μαθητών Δευτεροβάθμιας. Τις Ομάδες Γονέων παρακολούθησαν 346 πολίτες, ενώ οι εκδηλώσεις του Κέντρου για τον γενικό πληθυσμό άγγιξαν τις 3.144 άτομα. Η «Σχεδία» διοργάνωσε επίσης μέσα στο διάστημα αυτό επιστημονικές εκδηλώσεις που παρακολούθησαν 1.200 πολίτες, πρόσφερε συμβουλευτική σε 1.690 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και εκπαίδευσε στην πρόληψη 470 φοιτητές.
Η χρήση ουσιών
Ο κ. Κούτρας παρουσίασε και έρευνες σχετικά με τα επίπεδα χρήσης ουσιών σήμερα στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό ότι σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (18 – 64 ετών) το 11,9% έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του κάνναβη, ενώ όσον αφορά στους νέους (15 – 24 ετών) το ποσοστό είναι 17%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 31%!
Πάντως, από το 2009 ως το 2016, δηλαδή στα χρόνια της κρίσης, τα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο, ενώ μειώθηκαν το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ στις νέες ηλικίες. Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, οι εξαρτημένοι από ηρωίνη είναι σήμερα στη χώρα μας 17.500 άτομα, αρκετά λιγότεροι σε σχέση με το 2004 που έφταναν τους 24.000.
Το θεσμικό πλαίσιο
Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σ’ αυτά, ο Στέφανος Τζιμογιάννης υπήρξε ξεκάθαρος: «Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», τόνισε, σημειώνοντας πως η διεκδίκηση του σωματείου εργαζομένων, τους οποίους εξάλλου χαρακτήρισε μειοψηφία σε σχέση με το σύνολό τους, έρχεται σε αντίθεση με το έργο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στα Κέντρα.
«Θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, όμως ποιος εγγυάται ότι το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις της πρόληψης; Είναι δυνατόν το αθηνοκεντρικό κράτος να ελέγχει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών;», αναρωτήθηκε. Μάλιστα, για αντικρούσει τους ισχυρισμούς του σωματείου ότι με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου θα επέλθει περιορισμός δαπανών, έδωσε στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία της «Σχεδίας» όπου αποδεικνύεται ότι από τα 172.000 ευρώ του συνόλου των δαπανών της το 2017, τα περισσότερα χρήματα (163.000 ευρώ περίπου) πήγαν για τη μισθοδοσία, τις εργοδοτικές εισφορές και την εκπαίδευση του προσωπικού.