Πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ το Πανεπ. Ιωαννίνων

on .

PANEPISTHMIO TAMPELES1

• Σταθερά παρόν σε διεθνείς κατατάξεις που αξιολογούν διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου του παραμένει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανεβαίνοντας ή υποχωρώντας κάποιες θέσεις, ανάλογα με το τι «μετρούν» κάθε φορά οι φορείς που διενεργούν τις έρευνες.
Αυτή τη φορά έρχεται η λίστα κατάταξης Πανεπιστημίων CWTS Leiden Ranking 2018 να φέρει χαμόγελα στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, καθώς σε μία υποκατηγορία της αυτό κατατάσσεται πρώτο μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Το κριτήριο στο συγκεκριμένο πίνακα είναι το PP(10%) που αφορά στους δείκτες αναγνωρισιμότητας εργασιών με κανονικοποίηση ως προς το μέγεθος της ερευνητικής μονάδας.
Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παίρνει την πρώτη θέση για τη χώρα μας στα επιστημονικά πεδία των Μαθηματικών και της Πληροφορικής καθώς και των Επιστημών Υγείας.
Επιστημονική απόδοση
Όπως αναφέρει η Πρυτανεία σε χθεσινή της ανακοίνωση, η συγκεκριμένη αξιολόγηση στηρίζεται σε στοιχεία των δημοσιεύσεων του διεθνούς επιστημονικού ιστολογίου «Web of Science».
Η αξιολόγηση Leiden εκτιμά την επιστημονική απόδοση 938 μεγάλων πανεπιστημίων απ’ ολόκληρο τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας αυστηρή μεθοδολογία με πολλαπλούς βιβλιομετρικούς δείκτες, η αξιολόγηση έχει σκοπό να παρέχει έγκυρες εκτιμήσεις για την επιστημονική απήχηση των Πανεπιστημίων διεθνώς.
Πάντως, σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάταξη του τοπικού Ιδρύματος δεν είναι εντυπωσιακή, καθώς βρίσκεται στην υπ’ αριθμόν 788 θέση. Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανταγωνίζεται την παγκόσμια ακαδημαϊκή ελίτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη θέση στη λίστα καταλαμβάνει το Χάρβαρντ, ενώ το πρώτο ελληνικό Ίδρυμα που συναντάει κανείς στη συγκεκριμένη λίστα είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στη 232η θέση.
Η Πρυτανεία καταλήγει στην ανακοίνωσή της συγχαίροντας «όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας για τη συμβολή τους στη συγκεκριμένη σημαντική διάκριση του Πανεπιστημίου μας».