Στον τάφο του Αγίου Κοσμά στο Φίερι και στο Στρατ. Κοιμητήριο στους Βουλιαράτες

on .

FIERI TAFOS AGIOY KOSMA 1 25 6 18

• Μεγάλη ήταν η συγκίνηση ομάδας Γιαννιωτών που το Σάββατο πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στο Μοναστήρι Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόντασι του Φίερι και στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, όπου φυλάσσονται λείψανα των μαχητών του Έπους του ’40.
Ο Διευθυντής του Μουσειακού Συγκροτήματος Αλή Πασά Νήσου Ιωαννίνων κ. Φώτης Ραπακούσης, καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής, ξενάγησε τους εκδρομείς, παρέχοντάς τους πλήθος απαραίτητων πληροφοριών για τον τόπο, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Ο Μιχ. Παντούλας
Στο μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τους προσκυνητές ανέμενε ο μοναχός Λουκάς, με καταγωγή από την Κορυτσά, ενημερωμένος για την άφιξή τους από τον Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.
Τα σχετικά με την προσωπικότητα, το έργο και την ανέγερση του Μοναστηριού από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ανέλαβε ο φιλόλογος - ερευνητής κ. Μιχάλης Χρ. Παντούλας, τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.».
Οι εκδρομείς ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους της μονής και προσκύνησαν τον τάφο του Πατροκοσμά.
Καταθέσεις στεφάνων…
Στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στους Βουλιαράτες ανεπέμφθη επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Ιωάννη Μερκούρη, αρχιερατικό επίτροπο Δερόπολης της Ι.Μ. Αργυροκάστρου. Στο μνημείο του Κοιμητηρίου κατατέθηκαν στεφάνια από μέρους των εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος» Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου των Ελλήνων. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Η σεμνή τελετή έκλεισε με τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο, τον οποίο έψαλαν όλοι οι προσκυνητές, Θεσσαλονικείς και Γιαννιώτες. Εκτός των Θεσσαλονικέων στην προσκυνηματική εκδρομή συμμετείχαν ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Αναστάσιος Παπασταύρος, ο φιλόλογος - συγγραφέας κ. Χάρης Λεοντάρης και άλλοι Γιαννιώτες.