Επίσκεψη Γερμανών Δημάρχων για το Γεωπάρκο Βίκου Αώου

on .

GEOPARKO GERMANOI DHMARXOI 25 6 18

• Οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο Γεωπάρκο Βίκου- Αώου και το Φυσικό Πάρκο Νότιας Βεστφαλίας της Γερμανίας, αλλά και των Δήμων που βρίσκονται εντός αυτών, εξετάστηκαν στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι και το Μέτσοβο, στο πλαίσιο επίσκεψης Γερμανών δημάρχων στο διάστημα 21-24 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα  την γερμανική αποστολή αποτελούσαν, ο Δήμαρχος του Bad Berleburg, Bernd Fuhrmann ο οποίος είναι και Πρόεδρος του συμβουλίου του Φυσικού Πάρκου, ο  Georg Schmitz - Αναπληρωτής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Φυσικού Πάρκου, ο Δήμαρχος του Kirchhundem, Andreas Reinéry (μέλος του Δ.Σ. του φυσικού πάρκου), ο Δήμαρχος του Hilchenbach, Holger Menzel (ο δήμος είναι μέλος του Φυσικού Πάρκου) και η κ. G. Scheiner από την Ελληνογερμανική Συνέλευση των Δημάρχων Βορείου Ελλάδας, που  είχε την πρωτοβουλία της επίσκεψης.
Την Παρασκευή  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κόνιτσας πραγματοποιήθηκε η κεντρική συνάντηση με τη συμμετοχή της γερμανικής αποστολής, των Δημάρχων Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου και Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, των αντιδημάρχων κ.κ. Καλλιντέρη και Εξάρχου, αντίστοιχα, εκπροσώπων της Επιτροπής Διατήρησης του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι Δήμαρχοι Κόνιτσας και Ζαγορίου, οι οποίοι επισήμαναν τις δυνατότητες συνεργασίας σε διαφόρους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των Δήμων της περιοχής του Γεωπάρκου και των Γερμανικών.
Εκ μέρους της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου παρουσίασε αναλυτικά το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και από την γερμανική αποστολή ο κ. Georg Schmitz - Αναπληρωτής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Φυσικού Πάρκου έκανε την παρουσίαση του Φυσικού Πάρκου Νότιας Βεστφαλίας.
Ο Ηλίας Γκαρτζονίκας από την Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρθηκε στο νέο μεγάλο εγχείρημα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, για την πιστοποίηση του μεγάλου μονοπατιού των 370 χιλιομέτρων το Epirus Trail, από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα το οποίο θα συνδέει τους Δήμους Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.
Η γερμανική αποστολή επισκέφθηκε και περιηγήθηκε επίσης διάφορα σημεία και αξιοθέατα του Ζαγορίου, με επίκεντρο των συζητήσεων την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ζαγορίου, ενώ τελευταίος σταθμός ήταν το Μέτσοβο.