Ο καιρός… αποτελείωσε το Φεστιβάλ του Ιτς Καλέ!

on .

GKOGKOS BASILEIOY GIANNIOTIKO SALONI

• Mπορεί να ξεκίνησε με ευοίωνες προοπτικές η προετοιμασία του φετινού 2ου Its Kale Festival, όμως τελικά η έναρξη της διοργάνωσης αποδείχθηκε… εφιαλτική για το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Η δε προσπάθειά του μετά το προχθεσινό «φιάσκο» με τους Tiger Lillies, να διασώσει ό, τι μπορούσε, δεν απέδωσε!
Εκτός από τους αρχαιοφύλακες της ακρόπολης του Κάστρου και ο καιρός… έβαλε το χεράκι του ώστε να πέσει στο κενό η απόπειρα του Δήμου να μεταφέρει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο –εγκαταλειμμένο μέχρι προχθές- Πάρκο Πυρσινέλλα, με αποτέλεσμα οι συναυλίες αυτού του Σαββατοκύριακου είτε να μεταφερθούν χρονικά είτε να προγραμματιστούν για κλειστό χώρο.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο Πρόεδρος του Πνευμ. Κέντρου Κώστας Γκόγκος συνέχισε την επίθεση εναντίον του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων για όσα έγιναν προχθές.
Στο Πάρκο Πυρσινέλλα
Σε μία σπασμωδική προσπάθεια να διασώσει το Its Kale Festival το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων αποφάσισε τη μεταφορά των δύο επόμενων εκδηλώσεών του, της εμφάνισης της Barcelona Balkan Gypsy Orchestra και της συναυλίας του Κωστή Μαραβέγια στο Πάρκο Πυρσινέλλα.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο Πρόεδρός του τονίζοντας πως «το σύνολο του μηχανισμού της Δημοτικής Αρχής με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζουν το χώρο ώστε με κατάλληλες συνθήκες και ασφάλεια να γίνουν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις». Ωστόσο, μάλλον θα ήταν να δύσκoλο Πάρκο να… μεταμορφωθεί μέσα σε δύο ημέρες για να φιλοξενήσει με αξιώσεις δύο μεγάλα συναυλιακά γεγονότα όπως αυτά του Its Kale Festival.
Αλλαγές λόγω καιρού
Τελικά ήταν οι προβλέψεις για δυσμενή καιρικά φαινόμενα που ακύρωσαν την προσπάθεια. Όπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το Πνευματικό Κέντρο, η συναυλία των Barcelona Balkan Gypsy Orchestra θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο, ώρα  9:30 μ.μ. στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ενώ η συναυλία του Κωστή Μαραβέγια μεταφέρεται για το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου και θα γίνει στο Πάρκο Πυρσινέλλα!
Κόντρα φορέων…
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει μία μεγάλη κόντρα ανάμεσα στο Πνευματικό Κέντρο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Ο Κώστας Γκόγκος στη χθεσινή του συνέντευξη συνέχισε την επίθεση κατά του Κων/νου Σουέρεφ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κ. Σουέρεφ είναι ο μοναδικός σε όλη την Ελλάδα που μετέτρεψε ένα κλαδικό αίτημα και διεκδίκηση αρχαιοφυλάκων, σε αυθαίρετη απαγόρευση. Το αίτημα των αρχιφυλάκων και οι διαδικασίες με το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν οδηγήσει κανέναν υπεύθυνο σε όλη την Ελλάδα να απαγορεύσει εκδηλώσεις. Μόνο στα Γιάννενα και μόνο από τον κ. Σουέρεφ. Και τα περί επιφυλάξεων που ψελλίζει, είναι προφανώς απέλπιδα προσπάθεια δημοσιοϋπαλληλικού τύπου για κάλυψη νώτων».
Ο κ. Γκόγκος κατέληξε ευχαριστώντας «τους συναδέλφους αντιδημάρχους, τα συνεργεία του Δήμου Ιωαννιτών και τους εργαζομένους του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου, που απέδειξαν ότι η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες των Ιωαννίνων δεν εκβιάζονται και οι θεσμοί της πόλης δεν γίνονται έρμαιο στις διαθέσεις και την ανεπάρκεια κανενός».
Ερώτηση στη Βουλή
Στο μεταξύ, ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει όσον αφορά στη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους λόγω της μη διαθεσιμότητας προσωπικού φύλαξης σε ώρες πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου κατέθεσε προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η βουλευτής της Ν.Δ. και πρ. Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «στη χώρα μας η αξιοποίηση χώρων ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για τη διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων συμβάλλει διαχρονικά τόσο στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας όσο και στην ανάπτυξη της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας».
Η κ. Κεφαλογιάννη ρωτά την Υπουργό τι προτίθεται να πράξει το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα διάθεσης αρχαιολογικών χώρων για δράσεις εξωστρέφειας από τον χώρο του πολιτισμού και πώς θα εξασφαλίσει τη φύλαξή τους πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ