Επαγγελματική εκπαίδευση για 30 κρατούμενους στο Σταυράκι

on .

 FYLAKES STAYRAKI

• Δεν είναι δύσκολο μόνο το διάστημα που εκτίει την ποινή του στη φυλακή για έναν πολίτη, ο οποίος κάποια στιγμή στη ζωή του βρέθηκε «πίσω από τα σίδερα».
Περνώντας την πύλη του καταστήματος κράτησης με την απόφαση της αποφυλάκισης στο χέρι, ο συγκεκριμένος πολίτης έρχεται αντιμέτωπος με μία ιδιαίτερα επώδυνη κοινωνική πραγματικότητα που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί μόνος του.
Η ομαλή λοιπόν επανένταξη ανθρώπων αυτής της κατηγορίας αποτελεί στοίχημα, τουλάχιστον για τις προηγμένες κοινωνίες. Αυτή ακριβώς την προσπάθεια φιλοδοξεί να υπηρετήσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης που υλοποιείται στις Φυλακές Σταυρακίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ. Συνολικά 30 φυλακισμένοι θα εκπαιδευτούν στην τεχνική της γυψοσανίδας και των ελαιοχρωματισμών και βγαίνοντας στον έξω κόσμο θα έχουν στα χέρια τους ένα πιστοποιητικό που ίσως φανεί χρήσιμο στην αναζήτηση δουλειάς!
Στην επίσημη έναρξη του προγράμματος παρέστησαν χθες ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης και η Διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.
Πιλοτικό πρόγραμμα
Το κατάστημα κράτησης των Ιωαννίνων είναι το τέταρτο στη χώρα μας όπου υπουργείο και ΟΑΕΔ ενώνουν δυνάμεις για να καταρτίσουν επαγγελματικά ενοίκους του και φυσικά το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και τα αποτελέσματά του, εφόσον είναι θετικά, θα χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για το μέλλον.
Ευχάριστη χαρακτήρισε τη συγκυρία χθες σε δηλώσεις του ο κ. Φυτράκης, τονίζοντας πως «η φυλακή που ήταν το… μαύρο πρόβατο του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος για την οποία η χώρα πολλές φορές είχε απολογηθεί σε διεθνή δικαστήρια, σήμερα τραβάει μία νέα γραμμή»! Ο Γεν. Γραμματέας συμπλήρωσε πως «έχουμε καταλάβει ότι η καλύτερη αντεγκληματική πολιτική έχει να κάνει με τη δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της κράτησης, με την βελτίωση των δεξιοτήτων τους και την εμφύσηση θετικών παραδειγμάτων, γενικότερα με τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η επαγγελματική ή βασική εκπαίδευση αποτελούν βασικό πυλώνα της σωφρονιστικής μας πολιτικής».
Οι μισοί κρατούμενοι!
Ο κ. Φυτράκης παραδέχθηκε ωστόσο ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε… λύνονται τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος και ειδικότερα των Φυλακών Σταυρακίου, όμως ανέφερε πως «καταβάλλεται μία μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους και γίνονται συνέργειες με άλλα υπουργεία και οργανισμούς για να σηματοδοτήσουμε μία πιο θετική πορεία».
Υπερθεμάτισε δε των αποτελεσμάτων που είχε η εφαρμογή του περιβόητου νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση και τις Φυλακής στα Γιάννενα, η οποία έχει σήμερα τους μισούς σχεδόν κρατούμενους σε σχέση με τον αριθμό που διέθετε νωρίτερα, δηλαδή περίπου 150 άτομα. Ο Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής θύμισε τον περίφημο διάδρομο των Φυλακών στον οποίο στοιβάζονταν κρατούμενοι, κάνοντας λόγο για ακραία παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Αυτές οι εικόνες δεν υπάρχουν πια», είπε ενώ έκανε λόγο και για μία μικρή ενίσχυση του καταστήματος με προσλήψεις υπαλλήλων.
Στόχος η επέκταση
Η Διοικητής του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη σημείωσε από την πλευρά της πως αυτό στα Γιάννενα είναι το τέταρτο πρόγραμμα κατάρτισης που ξεκινάει μετά τις Φυλακές Τρικάλων, Δομοκού και Χανίων, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα σε τρεις ακόμα φυλακές. Έπεται ένα σχέδιο δράσης ολοκληρωμένο, όπως είπε, που φιλοδοξεί να καλύψει σε αρκετές ειδικότητες και τα 33 κέντρα κράτησης της χώρας μας. «Αυτά τα προγράμματα έχουν στόχο να δώσουν τη δυνατότητα, εκτός από το διάστημα της φυλάκισης όπου μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, οι κρατούμενοι να αποκτήσουν μία προοπτική και, όταν αποφυλακιστούν, να μπορέσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».
Η κ. Καραμεσίνη έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ΚΕΚ Ιωαννίνων του ΟΑΕΔ, το οποίο διοργάνωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ δραστήριο, ενώ παρακολούθησε χθες από κοντά μία σειρά παρουσιάσεων – επιδείξεων που έγιναν από τμήματά του.