Πάνω από 4.000 επεμβάσεις Καρδιολογίας στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

on .

MIXALHS LAMPROS1

• Σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, κυρίως μέσω των εξελιγμένων μεθόδων θεραπείας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, επιφέρει η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης σε όλους τους τομείς της. Ωστόσο, η «μάχη» για τους επιστήμονες δε σταματάει ποτέ, αφού εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!
Τόσο γενικότερα, αλλά και ειδικά στον τομέα της Καρδιολογίας, διαχρονικός στόχος παραμένει η θεραπεία των ανθρώπων να επιτυγχάνεται με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία και τραύμα για τους ίδιους, όπως τόνισε χθες ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λάμπρος Μιχάλης, Διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε δηλώσεις του με αφορμή τα δύο μεγάλα καρδιολογικά συνέδρια που θα διεξαχθούν παράλληλα στην πόλη μας το τριήμερο 28 με 30 Ιουνίου.
Στο επίκεντρο ο ασθενής
«Η ιατρική έχει πετύχει πολλά πράγματα. Αυτό που δεν έχει καταφέρει ακόμα είναι να μειώσει το χρόνο επούλωσης του τραύματος. Δεν υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αυτό. Μόνος τρόπος λοιπόν για να το ξεπεράσουμε είναι να μειώσουμε το τραύμα το οποίο δημιουργεί η ίδια η ιατρική», ανέφερε χθες ο Καθηγητής κ. Μιχάλης και πρόσθεσε: «Σήμερα καταφέραμε τα διάφορα προβλήματα υγείας να αντιμετωπίζονται πια με πολύ μικρές χειρουργικές τομές, πράγμα που συνεπάγεται μικρότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή και λιγότερες επιπλοκές και αυτός είναι ο σκοπός της ιατρικής. Φυσικά, η καλύτερη εκδοχή είναι να αντιμετωπίζει κανείς μία ασθένεια μόνο με φάρμακα, χωρίς επεμβάσεις κι αυτό είναι κάτι που γίνεται όλο και πιο συχνά σήμερα, όχι μόνο στην Καρδιολογία αλλά σε κάθε κλάδο της Ιατρικής».
Χιλιάδες επεμβάσεις
Αναφορικά με τον τομέα της Επεμβατικής Καρδιαγγειακής Ιατρικής, στο πλαίσιο των επικείμενων συνεδρίων στα Γιάννενα θα παρουσιαστούν όλες οι νέες πρακτικές μέσω των οποίων επιτυγχάνονται οι στόχοι τους οποίους περιέγραψε χθες ο Λ. Μιχάλης.
Ποιον αφορούν όλα αυτά; Εκτός από τους εκατοντάδες επιστήμονες που θα λάβουν μέρος στα δύο συνέδρια και χιλιάδες επίσης ασθενείς! Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα τα οποία έχουν να κάνουν με τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στις δύο Καρδιολογικές Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Σε ετήσια βάση γίνονται στο Π.Π.Γ.Ν.Ι. 2.500 στεφανιογραφίες, 1.000 αγγειοπλαστικές 600 τοποθετήσεις βηματοδότη, ενώ αρκετά μεγάλος αριθμός αντίστοιχων επεμβάσεων γίνεται και στο «Χατζηκώστα»!
Τα δύο συνέδρια
Ο διακεκριμένος Καθηγητής αναφέρθηκε χθες στα δύο συνέδρια που θα γίνουν στο ξενοδοχείο «Du Lac» από 28 έως 30 Ιουνίου. Το πρώτο είναι το 14ο συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πολύ μεγάλο εκπαιδευτικό γεγονός.
Το πρόγραμμά του είναι καινοτόμο και θα καλύψει όλη τη θεματολογία της καθημερινής Κλινικής Καρδιολογίας.
Οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν όχι διαλέξεις, τις οποίες ο κ. Μιχάλης χαρακτήρισε ξεπερασμένο τρόπο μάθησης, αλλά  την παρουσίαση πραγματικών περιστατικών και του βέλτιστου τρόπου για την αντιμετώπισή τους.
Το δεύτερο κομμάτι της διοργάνωσης είναι το Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας «Cardio Cath», που, σύμφωνα με τον Καθηγητή, είναι το μοναδικό ελληνικό συνέδριο στο οποίο γίνεται παρουσίαση αληθινών περιστατικών από αιμοδυναμικά εργαστήρια.
Στο Cardio Cath συμμετέχουν επιστήμονες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι θα μεταφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους για τα νεότερα δεδομένα στην επεμβατική διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. «Είναι μία μεγάλη προσφορά αυτή για όλη τη χώρα, όχι μόνο για τα Γιάννενα, αφού η επεμβατική Καρδιολογία διδάσκεται πια σήμερα κυρίως με ζωντανές αναμεταδόσεις περιστατικών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα γίνει και το πρώτο σεμινάριο αφιερωμένο αποκλειστικά στον Ειδικευόμενο Καρδιολόγο.
Ανοιχτή εκδήλωση
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Παρασκευή, 29 Ιουνίου και ώρα 20:00 στην Αίθουσα «Πανδώρα Α», του «Du Lac» στο πλαίσιο του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με τίτλο «Καρδιολογία 2018», όπου διακεκριμένοι ομιλητές, θα αναπτύξουν επίκαιρα θέματα, όπως η αντιμετώπιση της Στεφανιαίας Νόσου, η σημασία της Κολπικής Μαρμαρυγής, οι καρδιοπάθειες και η εξέλιξη της Καρδιολογίας στα Γιάννενα. Θα ακολουθήσει στις 21.00, η εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου.
Στο πλαίσιό της θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα, στον Ομότιμο Καθηγητή Δημήτριο Σιδερή, ιδρυτή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ