«Τρέξτε τις διαδικασίες για πράσινα σημεία και ΣΜΑ…»

on .

FODSA MAKEDONIAS

• Πραγματικότητα γίνεται στην Ήπειρο η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως επιτάσσει η διεθνής πρακτική αλλά και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικής ανάπτυξης.
Το… μπαλάκι σ’ αυτό το σημείο περνάει στους Δήμους, οι οποίοι καλούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου να προχωρήσουν δύο βασικές υποδομές. Τα πράσινα σημεία τους (green points) και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Για τα πρώτα οι οριστικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης παραδόθηκαν χθες σε επτά Δήμους, με την Τατιάνα Καλογιάννη να  προχωρά  σε  έναν απολογισμό των όσων έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στο «μέτωπο» της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εκείνο πάντως που «καίει» είναι το αυξημένο κόστος που τελικά θα επωμιστούν οι πολίτες  από αυτή την ολοκληρωμένη διαχείριση, το οποίο δε θα είναι ευκαταφρόνητο!
Επτά πράσινα σημεία
Στους Δήμους Ιωαννιτών, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας, Ζίτσας, Πάργας, Ζηρού και Κόνιτσας παραδόθηκαν χθες οι ολοκληρωμένες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για τα κεντρικά πράσινα σημεία τους, η υλοποίηση και λειτουργία των οποίων προβλέπεται στον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ 2016 Ηπείρου. Οι εν λόγω μελέτες εκπονήθηκαν με ευθύνη της Περιφέρειας, αφού προηγήθηκαν σχετικά αιτήματα των Δήμων καθώς και οι αναγκαίες συνεννοήσεις και αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων για την υπόδειξη των γηπέδων εγκατάστασης.
Όπως ανέφερε η Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, «η Περιφερειακή Αρχή έθεσε την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ως στόχο πρώτης προτεραιότητας από την αρχή της θητείας της και δραστηριοποιήθηκε επιτυχώς για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων που είναι ενταγμένα στον συνολικό σχεδιασμό του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ 2016 Ηπείρου».
Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη, η υλοποίηση του σχεδιασμού που καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Περιφέρειάς μας και προδιαγράφει όλα τα αναγκαία έργα και δράσεις και για τους 18 Δήμους, εξελίσσεται ραγδαία και χωρίς παρεκκλίσεις στην τήρηση των επιμέρους χρονοδιαγραμμάτων.  
ΣΜΑ - Εργοστάσιο
Όσον αφορά στους οκτώ συνολικά σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων που θα γίνουν στην Ήπειρο, η κ. Καλογιάννη με επιστολή της προς τους Φορείς Διαχείρισης κάνει γνωστό ότι θα έχουν κατασκευαστεί όλοι μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Το δε Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία από τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Η Αντιπεριφερειάρχης δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι μέχρι την έναρξη των ΣΜΑ την ευθύνη για τη μεταφορά των απορριμμάτων απευθείας στη Μονάδα στο Ελευθεροχώρι και στους ΧΥΤΥ έχουν οι Δήμοι, ενώ χαρακτηρίζει αναγκαία την επιτάχυνση των απαραίτητων διαδικασιών που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των ΣΜΑ ώστε η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων να ξεκινήσει χωρίς… παρατράγουδα!
…Και το κόστος
Μεγάλο ερωτηματικό πάντως είναι αυτή τη στιγμή το ακριβές κόστος της όλης διαδικασίας, το οποίο θα καθορίσουν τρεις παράγοντες σύμφωνα με την κ. Καλογιάννη.
Ο ένας είναι η δαπάνη για τη λειτουργία των οκτώ Σταθμών Μεταφόρτωσης που είναι σε στάδιο κατασκευής, η οποία δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένη στην Ήπειρο. Δεύτερος παράγοντας είναι το τέλος εισόδου στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, το οποίο ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά τόνο και τρίτο το τέλος εισόδου στους ΧΥΤΑ που είναι 12 ευρώ ο τόνος. Πάντως, η Αντιπεριφερειάρχης σπεύδει να διευκρινίσει ότι η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων θα αυξήσει το υφιστάμενο κόστος, προσθέτοντας πως «η μη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού θα επέφερε, εκτός των ‘αποκρουστικών και χαοτικών’ φαινομένων που παρατηρούνται σε γειτονικές μας περιοχές, και την επιβολή του προστίμου (ειδικό τέλος ταφής), το οποίο ανέρχεται για το 2019 στα 35 ευρώ τον τόνο ανεπεξέργαστου αποβλήτου και κλιμακώνεται μέχρι τα 60 ευρώ, με ετήσια αύξηση 5 ευρώ».

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ