Οι Ηπειρώτες πρωτοπόροι στη φιλοξενία προσφύγων

on .

PROSFYGOPOYLA DIAPOLITISMIKO KENTRO

• Ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έχει καθιερωθεί η 20η Ιουνίου και για πρώτη ίσως φορά στα ελληνικά χρονικά συνοδεύτηκε με «βροχή» ανακοινώσεων και εκδηλώσεων.  
Εξαίρεση δεν μπορούσε να αποτελεί η Ήπειρος, που χθες το απόγευμα οργανώθηκε σειρά εκδηλώσεων στο Θεατράκι του Πάρκου Κάτσαρη και στο Κέντρο Συνάντησης Κοινοτήτων στον «Πλάτανο», ενώ αυτές ολοκληρώνονται το Σάββατο με ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ομάδων Ελλήνων και Προσφύγων στο EpirusFootballArena στο Κάτω Νεοχωρόπουλο. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν συνολικά Οργανισμοί, που σε κοινή τους ανακοίνωση καλούν τους πολίτες των Ιωαννίνων να σταθούν «μαζί με τους πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία»!
Η συγκεκριμένη αναφορά, αδικεί κατάφωρα τους Γιαννιώτες, αλλά και όλους τους Ηπειρώτες που είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα οι οποίοι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υποδέχθηκαν και περιέθαλψαν μαζικά χιλιάδες Αλβανούς και Βορειοηπειρώτες που εγκατέλειπαν τον «παράδεισο» των Εμβέρ Χότζα και Ραμίζ Αλία.
Για την υποδοχή όσων ερχόταν στην Ελλάδα, είχε ιδρυθεί ειδική υπηρεσία το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής Παλλινοστούντων Ελλήνων, αρχικά για τους Ελληνοπόντιους από τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι όμως μετανάστευαν συντεταγμένα και στη συνέχεια ανέλαβε και τους εξ Αλβανίας προερχόμενους. Εκείνη μάλιστα η φιλοξενία  των ρακένδυτων μεταναστών, αποτέλεσε τον «οδηγό» και για την υποδοχή τώρα και των χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία και τις άλλες Αφρικανοασιατικές χώρες στις πόλεις της Ηπείρου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι οι Αλβανοί – εκτός φυσικά των Ομογενών μας-  εντάχθηκαν στις τοπικές κοινωνίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τους.
Όσον αφορά τους πρόσφυγες από Μέση Ανατολή και Ασία που παραμένουν στην περιοχή μας αυτοί ανέρχονται – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- σε 1.178 άτομα, που φιλοξενούνται στις δομές του Κατσικά, της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», της Κόνιτσας και των Δολιανών. Το 42% από αυτούς είναι Σύριοι, το 20% Ιρακινοί και το υπόλοιπο από άλλες χώρες, ήτοι Ιράν, Κουβέιτ κλπ.
Παρά την άριστη φιλοξενία που τους παρέχεται  και παρά την επιδίωξη της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία, το συντριπτικό τους ποσοστό επιδιώκει να μετακινηθεί προς άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως άλλωστε δείχνει και η απόπειρα αρκετών εξ αυτών να φτάσουν στα σύνορα με την Αλβανία.
Η Κυβέρνηση πάντως χθες βρήκε την ευκαιρία να κάνει και απολογισμό δράσεων, πολλές εκ των οποίων βέβαια υλοποιούνται από ΜΚΟ.