Αντιδρούν οι Μεταφορικές εταιρίες στην «έξωση» απ’ τους πεζόδρομους!

on .

PEZODROMOS MIXAHL AGGELOY

• Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που ζητούν επίλυση ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία, κυκλοφοριακή, εμπορική κ.λπ., στους νέους πεζόδρομους του κέντρου των Ιωαννίνων.
Ένα από τα θέματα που απασχολούν από την αρχή τις αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει επιλυθεί, είναι ο ομαλός εφοδιασμός των καταστημάτων και επιχειρήσεων που βρίσκονται στην «καρδιά» των πεζόδρομων. Μάλιστα, η τελευταία σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία μεταφορικών εταιριών που ζητούν την άμεση αλλαγή της!
«Έξωση» στα φορτηγά
Πριν ένα χρόνο, ο Δήμος Ιωαννιτών μέσω του Κανονισμού Λειτουργίας Πεζοδρόμων και Πλατειών είχε ορίσει συγκεκριμένες ώρες (8.30 – 10.30 π.μ.) για την κυκλοφορία σ’ αυτούς των οχημάτων ανεφοδιασμού των καταστημάτων. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο ωράριο παραβιάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις, γεγονός που προκάλεσε διάφορα προβλήματα.
Με νεότερη λοιπόν απόφασή του στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποδεχόμενο πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αποφάσισε την οριστική «έξωση» φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων απ’ τους πεζόδρομους, ορίζοντας κάποιες –λίγες- θέσεις φορτοεκφόρτωσης εκτός αυτών ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους!
Νέα προβλήματα
Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι μεταφορικές εταιρίες, ούτε οι παρκίδες αυτές είναι αρκετές για να κάνουν τη δουλειά τους, ούτε είναι πάντα ελεύθερες παρά τις πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί για τη γνωστοποίηση της χρήσης τους! Συν τοις άλλοις, η προμήθεια των καταστημάτων εκ μέρους τους έχει μεταβληθεί σε πολύ δύσκολη υπόθεση, αφού αναγκάζονται να κατεβάζουν βαριά φορτία εκατοντάδες μέτρα μακριά απ’ το μαγαζί στο οποίο θα πρέπει να τα μεταφέρουν.
«Συχνά ξεφορτώνουμε εμπορεύματα βάρους από μισό έως ένα τόνο. Δε γίνεται με τα καρότσια να τα κουβαλάμε στα καταστήματα, διανύοντας κάποιες φορές ακόμα και μεγάλες αποστάσεις, ειδικά τον χειμώνα που θα βρέχει», ανέφερε στον «Π.Λ.» εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρίας, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για τις αλλαγές που εφαρμόζει ο Δήμος στους κεντρικούς πεζόδρομους. Πρόσθεσε δε ότι «τη δουλειά μας θέλουμε να κάνουμε και τίποτε άλλο. Λύση υπάρχει για να αντιμετωπιστεί η όποια δυσλειτουργία. Αν συνάδελφοι παραβιάζουν το ωράριο που είχε θέσει ο Δήμος για την φορτοεκφόρτωση στους πεζόδρομους, ας τους κόβουν κλήση για να συμμορφώνονται».
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για τους πεζόδρομους σε Γρ. Σακκά, Μιχ. Αγγέλου, Βλαχλείδη, Ζυγομάλλη, Πουτέτση, Μελανίδη, Μπότσαρη και Μουλαϊμίδου. Στους υπόλοιπους εξακολουθεί να επιτρέπεται η είσοδος φορτηγών και η φορτοεκφρότωση εμπορευμάτων, με συγκεκριμένο πάντα ωράριο.
Υπόμνημα προς Δήμο
Για να λυθεί το θέμα, έξι μεταφορικές εταιρίες της πόλης έχουν καταθέσει υπόμνημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Επιτροπές Κυκλοφοριακών Θεμάτων και Ποιότητας Ζωής του Δήμου ζητώντας συνάντηση μαζί τους. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σ’ αυτό, η συγκεκριμένη απόφαση «προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεών μας. Γι’ αυτό και επιθυμούμε από κοινού εξεύρεση λύσης».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ