Φυσικό Αέριο στην Ήπειρο μόνο μέσω του λιμανιού Ηγουμενίτσας!

on .

HGOYMENITSA LIMANH

• Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για το Φυσικό Αέριο, με αφορμή την ανάπτυξη δικτύων σε ολόκληρη την χώρα, από τα οποία εξαιρείται η Ήπειρος.
Το θέμα συζητήθηκε και κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το σώμα για τις εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας ότι ο μοναδικός τρόπος για να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο η Ήπειρος, είναι μέσω της τροφοδοσίας της από το λιμάνι Ηγουμενίτσας. Μάλιστα για να μπορέσει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, η Περιφέρεια έχει ζητήσει εδώ και πολύ καιρό στοιχεία καταναλώσεων από τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία κλπ..
Στο ερώτημα γιατί η Ήπειρος δεν περιλαμβάνεται στις άλλες περιοχές της χώρας, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ανακοινώθηκε προ δύο περίπου εβδομάδων, η απάντηση, όπως ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης, είναι απλή: Σε αυτές υπάρχει διέλευση αγωγού φυσικού αερίου. Στην Ήπειρο, όπως και στη Δυτική Ελλάδα, που δεν υπάρχει διέλευση αγωγού, επιλέγεται άλλος τρόπος εφοδιασμού τους. Στη συνέχεια, αποκάλυψε, θα αναπτυχθούν τα τοπικά δίκτυα διανομής, άλλα που θα είναι υπόγεια και άλλα που θα εξυπηρετούνται από βυτία, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Έγιναν προσπάθειες
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ιστορικό λέγοντας ότι «οι πρώτες προσπάθειες έγιναν επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν πιο έντονα τα επόμενα χρόνια και σήμερα είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα παράλια της Θεσπρωτίας, από το 2013 είχε ξεκαθαριστεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη που χειρίζεται το θέμα  ότι πλέον η λύση που αναζητείται είναι στην τεχνολογία GNG/LNG».
 Εκπονείται μελέτη
Την περίοδο αυτή ήδη, όπως έκανε γνωστό ο Αλ. Καχριμάνης, εκπονείται μελέτη από την POSEIDON για Πειραιά-Πάτρα-Ηγουμενίτσα. Ειδικά για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εκπονείται μελέτη εγκατάστασης LNG με τη συνεργασία ΔΕΠΑ- POSEIDON στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ ετοιμάζεται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων.
«Για την κατασκευή του έργου, από ότι έχουμε ενημερωθεί, ενδιαφέρεται η ίδια η ΔΕΠΑ. Υπάρχει ωστόσο μια καθυστέρηση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας  κωλυσιεργεί για την έγκριση του Master Plan του λιμανιού Ηγουμενίτσας. Αυτό    υποχρεώνει την Περιφέρεια να μεταθέσει την υποβολή των  σχεδίων- προτάσεών  της  από τις αρχές Ιουλίου, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για την επιτάχυνση της έγκρισης του Master Plan, ζητήθηκε από τους μελετητές παρέμβαση προς το Υπουργείο  από την Περιφέρεια», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Και κατέληξε λέγοντας ότι: «εκείνο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η εγκατάσταση της μονάδας LNG στην Ηγουμενίτσα, είναι η μόνη σίγουρη προοπτική για να μπορέσει η Ήπειρος να αποκτήσει πρόσβαση σε φυσικό αέριο και σε φτηνή ενέργεια».