Αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ

on .

PAIDIKOI STATHMOI

• Mε καθυστέρηση ξεκινούν φέτος οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ της περιόδου 2018 – 19, καθώς η πρόσκληση που αναμένουν εκατοντάδες μητέρες και στα Γιάννενα εκδόθηκε μόλις χθες από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.
Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε επίσης χθες βράδυ και τελευταία προθεσμία γι’ αυτές είναι η 3η Ιουλίου. Φέτος όμως υπάρχει μία σημαντική αλλαγή. Στους 184 Δήμους που θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Ιωαννιτών, οι ωφελούμενοι δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών. Έτσι, θα ανοίξουν περισσότερες θέσεις στους παιδικούς και θα δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας μεγαλύτερου αριθμού νηπίων κάτω των 4 ετών.
Υποβολή αιτήσεων
Στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, στο eetaa.gr, μπορούν οι μητέρες δικαιούχοι να υποβάλλουν ως τις 3 Ιουλίου αιτήσεις προκειμένου τα παιδιά τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών, συμπληρώνοντας τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής-Δήλωση». Κάθε ωφελούμενη μπορεί να υποβάλει μια και μοναδική αίτηση.
Ακολούθως θα πρέπει να αποστείλει τα δικαιολογητικά συμμετοχής μαζί με την εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. μόνο ταχυδρομικά ή με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς (courier). Για την Ήπειρο τα δικαιολογητικά αποστέλλονται στο Γραφείο Θεσσαλίας της Ε.Ε.Τ.Α.Α. (Αλ. Παπαναστασίου 33, 5ος όροφος – 41222, Λάρισα, τηλ.: 2410579220, 2410579221, 2410-579620).
Oι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι ωφελούμενες που θα ενταχθούν στην εν λόγω δράση, θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή να είναι αυτοαπασχολούμενες ή β) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ (αν έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου) ή την κατάσταση ανανεώσεων της κάρτας ανεργίας, όπως αυτή εκτυπώνεται από την επίσημη σελίδα του ΟΑΕΔ με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου ή όταν αφορά σε ειδικά ταμεία άλλο ισοδύναμο έγγραφο, που να πιστοποιεί την ανεργία. Στις ωφελούμενες χορηγούνται «Αξίες Τοποθέτησης» (Voucher), που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ ή των ΠΕΠ, σύμφωνα με την κατάταξή τους ως προς το όριο της φτώχειας, όπως αυτό προσδιορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ για κάθε κατηγορία νοικοκυριού και αφορά στην έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2016. Το όριο φτώχειας, όπως αυτό προσδιορίσθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2016, ορίζεται σε 4.500 ευρώ ετησίως για μονοπρόσωπα νοικοκυριά προσαυξανόμενο κατά: - 50% για τον σύζυγο και για κάθε παιδί από 14 έως και 24 ετών και  - 30% για κάθε παιδί κάτω των 13 ετών.
Εξαιρούνται φυσικά οι τακτικοί και αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. (α' και β' βαθμού) και των Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α..
Οι εξαιρέσεις
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα εξαιρούνται όσοι έχουν προ-νήπια, παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία, οι οποίοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης στην πρόσκληση ανεξαρτήτως του ύψους του οικογενειακού εισοδήματος, της κατάστασης απασχόλησης ή και εργασιακής σχέσης και οικογενειακής κατάστασης, μόνο για την κατηγορία θέσης Β3 (Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών των Βρεφονηπιακών Σταθμών Ολοκληρωμένης Φροντίδας) και για την κατηγορία θέσης Δ1 (Παιδιά με αναπηρία ή/και έφηβοι ή/και άτομα με νοητική αναπηρία ή/και κινητική αναπηρία - ΚΔΑΠ- ΜΕΑ).
Ωφελούμενα άτομα
Ωφελούμενες της δράσης είναι: μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών ή /και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, άτομα (γυναίκες και άνδρες), στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση, η επιμέλεια παιδιών και  άτομα που βρίσκονται σε χηρεία. Οι ωφελούμενες της δράσης θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή να είναι Ομογενείς ή αλλοδαπές/αλλοδαποί από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
β) Να είναι εργαζόμενες ή να είναι άνεργες που διαθέτουν δελτίο ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ (αν έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου) ή την κατάσταση ανανεώσεων της κάρτας ανεργίας, όπως αυτή εκτυπώνεται από την επίσημη σελίδα του ΟΑΕΔ με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου ή όταν αφορά σε ειδικά ταμεία άλλο ισοδύναμο έγγραφο, που να βεβαιώνει την ανεργία.
γ) Να επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στις κάτωθι κατηγορίες Δομών: -Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, για βρέφη από 2 ή από 8 ή από 18 μηνών έως 2,5 ετών (30 μηνών) συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2018), και προ-νήπια από 2,5 ετών, συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1 -30/9/2018), μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο).
- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, για βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών (30 μηνών), συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1-30/9/2018), για προ-νήπια από 2,5 ετών, συμπληρωμένων κατά το μήνα εγγραφής (1 -30/9/2018), μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών.
- Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.), για παιδιά από 5 έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα και Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕ.Α. για παιδιά με αναπηρία ή/και εφήβους ή/και άτομα με νοητική αναπηρία ή/και κινητική αναπηρία. Τα ανωτέρω όρια ηλικίας θα εναρμονίζονται με το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Το εισόδημα
Οι μητέρες για να ενταχθούν θα πρέπει να έχουν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ για όσες έχουν έως 2 παιδιά, 30.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τρία παιδιά, 33.000 ευρώ για εκείνες που έχουν 4 παιδιά και 36.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από 5 παιδιά και άνω.