Οι παραλίες της Ηπείρου είναι κοινόχρηστο αγαθό

on .

BALTOS

• H καλοκαιρινή περίοδος ξεκίνησε και τυπικά, οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει τις εξορμήσεις, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, προς τα παράλια της Ηπείρου, όμως επειδή… πολλά βλέπουν τα μάτια των παραθεριστών, μία ξεκάθαρη γραπτή προειδοποίηση απευθύνει ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Απόστολος Οικονόμου, ειδικά προς τους παραθαλάσσιους Δήμους και τις Αστυνομικές Αρχές προκειμένου να αποφεύγονται τα «παρατράγουδα».
Κοινόχρηστα αγαθά
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους», επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Οικονόμου.
Για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών, ο Συνήγορος του Πολίτη Περιφέρειας Ηπείρου σημειώνει πως «οι Δήμοι που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών, είναι και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, που πρέπει να προστατεύεται ως υπέρτερο όλων αγαθό»!
Να περιφρουρούν…
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου κανένας επαγγελματίας δεν έχει δικαίωμα να καταλαμβάνει πλήρως μία παραλία, καθώς «οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται και η καθολική μίσθωσή της για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές». Γι’ αυτό και με το έγγραφό του καλεί τους αρμόδιους φορείς με τακτικές αυτοψίες που θα διενεργούν, να ελέγχουν την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας.
Όπως επισημαίνει, υπεύθυνοι φορείς για την εφαρμογή του νόμου είναι οι Δήμοι και η Αστυνομία, καθώς και οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου.