Στα Γιάννενα ανακυκλώνουμε το 10% των απορριμμάτων μας

on .

ANAKYKLOSH BRABEIA PAIDIA

• Πολύ δρόμο πρέπει να διανύσει ακόμα ο Δήμος Ιωαννιτών για να κάνει το μεγάλο άλμα από το 10% των απορριμμάτων του που ανακυκλώνονται σήμερα σε μηνιαία βάση στο 50% και πάνω που είναι ο στόχος της χώρας και επιβάλλει η Ε.Ε..
Για να κερδηθεί το στοίχημα, απαιτούνται δράσεις οι οποίες θα δώσουν κίνητρα στους πολίτες να ανακυκλώνουν και ως προς αυτό ο Δήμος έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Followgreen. Απαιτείται επίσης εκπαίδευση μαθητών από μικρή ηλικία στην ανακύκλωση κι εδώ γίνονται δράσεις που συμβάλλουν  σημαντικά, όπως το σχολικό πρωτάθλημα, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο με την απονομή βραβείων στα σχολεία που ανακύκλωσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες υλικών!
Πρωτιά στην ανακύκλωση
Mε υπαίθριες δραστηριότητες περιβαλλοντικού περιεχομένου για τα παιδιά ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» η εκδήλωση για τη σχολική ανακύκλωση.
 Τα βραβεία για τη συμμετοχή τους στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών παρέλαβαν μαθητές και καθηγητές 10 Δημοτικών Σχολείων που ξεχώρισαν σε αυτή την πρωτότυπη περιβαλλοντική δράση. Πιο συγκεκριμένα, το 26ο Δημοτικό Σχολείο κατέλαβε την 10η θέση, το 3ο Δημοτικό την 9η, το 6ο Δημοτικό την 8η, το Δημοτικό Σχολείο Δροσοχωρίου την 7η, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος την 6η, το 1ο Δημοτικό την 5η, το 1ο Πειραματικό την 4η, τα εκπαιδευτήρια Γένεσις, την 3η, το Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου τη 2η και το 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων την 1η θέση.
Στα σχολεία που κατέλαβαν από τη 10η μέχρι και την 6η θέση δόθηκε ένας εκτυπωτής, σε αυτά που τερμάτισαν από την 5η μέχρι και τη 2η ένας προτζέκτορας, ενώ στο 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ένα λάπτοπ, όλα δωρεά από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και από την Αειφορική Ηπείρου.
Πρόγραμμα Followgreen
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σημείωσε πως οι στόχοι για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων γίνονται ολοένα και υψηλότεροι και οι Δήμοι όλης της χώρας αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ένα καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το Followgreen, το οποίο επιβραβεύει τους πολίτες για την ανακύκλωση. Το followgreen βασίζεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία με κοινό στόχο την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι κάτοικοι του Δήμου μας μπορούν να εγγραφούν δωρεάν στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr/ioan nina και να επιβραβεύονται με πόντους τους οποίους μετά μπορούν να εξαργυρώσουν άμεσα σε ειδικές εκπτώσεις και άλλες παροχές σε τοπικά καταστήματα του Δήμου Ιωαννιτών.
Η αποδοχή της πρωτοβουλίας του Δήμου είναι πολύ μεγάλη, καθώς κατάφερε, σε διάστημα μόλις δύο μηνών, να ξεπεράσει τα 500 και πλέον ενεργά μέλη, ενώ και οι τοπικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου, με περίπου 70 προσφορές που απέστειλαν πριν ακόμη ξεκινήσει η πλατφόρμα.
Όπως ανέφερε ο Θ. Μπέγκας, «ο Δήμος Ιωαννιτών με την παραπάνω πρωτοβουλία, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον, ενισχύει τις υφιστάμενες κοινωνικές του δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο/φαρμακείο, αυξάνει την ανακύκλωση με τις υφιστάμενες υποδομές του Δήμου και μειώνει τις ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων, ενισχύει την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις προσφέροντας την δωρεάν προβολή τους στους κατοίκους κ.α..».
Περί βανδαλισμών
Ο Δήμαρχος στάθηκε και στην προσπάθεια που κάνει η Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού χώρου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στην κοινωνία μας η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων είναι κατοχυρωμένη. Εμείς ειδικά ως Δήμος την επιζητούμε. Ο Δημόσιος χώρος είναι ελεύθερος και πολλαπλά μέσα είναι διαθέσιμα για τη διακίνηση των ιδεών ή των απόψεων. Διαφωνούμε όμως με τον τρόπο που ορισμένοι θέλουν να εκφραστούν, βεβηλώνοντας δημοσίους χώρους, έργα τέχνης και κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά. Είμαστε κατά του χουλιγκανισμού και απεχθανόμαστε την καταστροφή».
Ο κ. Μπέγκας προανήγγειλε δε συζήτηση με την Εκπαίδευση «ώστε με μπροστάρηδες τα σχολεία μας να οργανώσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που σύνθημά της θα είναι: Θέλουμε την πόλη μας ζωγραφισμένη και όχι μουτζουρωμένη».
Πολύς δρόμος ακόμα
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κατηρτσίδης, έκανε μία σύντομη αναφορά στην ανακύκλωση του Δήμου μας και γενικότερα στο σχεδιασμό που έχει γίνει στον τομέα αυτό.
Όπως εξήγησε, σήμερα ανακυκλώνουμε περίπου 300 τόνους μηνιαίως που είναι το 10% των απορριμμάτων μας, ενώ τόσο οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι στόχοι της  χώρας μας μάς επιβάλουν να πάμε σε ποσοστά 50% και άνω.  
Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ιωαννιτών προχωράει σε άμεση υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και στους επόμενους μήνες σταδιακά θα ενσωματωθούν μία σειρά από δράσεις όπως η δημιουργία του κεντρικού πράσινου σημείου του Δήμου Ιωαννιτών, ενός χώρου όπου οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται πια, είτε για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση, η δημιουργία τουλάχιστον 8οκτώ πράσινων γωνιών ανακύκλωσης σε πλατείες του Δήμου, η ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων) σε καφέ κάδο και η ξεχωριστή συλλογή έντυπου χαρτιού.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ