Η προσφορά αίματος κορυφαία πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης!

on .

AIMODOSIA SYNENTEYKSH

• Κορυφαία πράξη αλληλεγγύης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο η εθελοντική προσφορά αίματος, έχει γίνει συνήθεια για ένα μεγάλο αριθμό ευαισθητοποιημένων πολιτών και στα Γιάννενα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία από τα αρμόδια τμήματα των δύο Νοσοκομείων.
Ωστόσο, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και οι ανάγκες για αίμα διαρκώς αυξάνουν, οπότε όσοι μπορούν να δίνουν αίμα θα πρέπει να το σκεφτούν καλά! Αυτό είναι και το βασικό σύνθημα των τριήμερων εκδηλώσεων που θα γίνουν στην πόλη μας την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Να είσαι εκεί για τον άλλο»!
Χθες οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων του τριημέρου σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μίλησαν για τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και κάλεσαν τους πολίτες να δώσουν το «παρών» στους εορτασμούς.
Οι δηλώσεις
Τα Γιάννενα είναι μία από τις πόλεις που έχουν αναπτυγμένο κίνημα όσον αφορά στην εθελοντική αιμοδοσία γι’ αυτό και μας επέλεξαν μαζί με άλλες 11 πόλεις της χώρας προκειμένου να γίνει εδώ τριήμερος εορτασμός, τόνισε η Προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ελευθερία Ζερβού. Κάλεσε δε όλους τους Γιαννιώτες, ανεξαρτήτως του αν δίνουν αίμα ή όχι, να πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις, οι οποίες, όπως είπε, «αποτελούν ένδειξη τιμής για όλους εκείνους που προσφέρουν στα δύο Νοσοκομεία της πόλης μας αίμα και τα έχουν καταστήσει ικανά όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ανάγκες ασθενών απ’ όλη την Ελλάδα οι οποίοι νοσηλεύονται εδώ».
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα τόνισε πως η αιμοδοσία αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς το αίμα είναι αναντικατάστατο. Όπως είπε, «πρέπει όλοι μας, εκτός από εκείνους που έχουν πρόβλημα υγείας, να αφυπνιστούμε και να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, σώζοντας ζωές». Για το τριήμερο των εκδηλώσεων εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας.
Ο Αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας εξέφρασε, εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, την ευγνωμοσύνη του προς τον εθελοντή αιμοδότη, προς τους ανθρώπους που αφιερώνουν χρόνο από τη ζωή τους προκειμένου να υπάρχει επάρκεια αίματος. «Θα είμαστε εκεί, σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνονται για να συμβάλλουμε στο κίνημα της εθελοντικής αιμοδοσίας», τόνισε με έμφαση.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ιωαννίνων Νίκος Τζίμας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του τριημέρου. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «ως σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών έχουμε κατακτήσει το προνόμιο να έχουμε μαζί μας τους περισσότερους εθελοντικούς φορείς της πόλης και τη βοήθεια τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου Λεωνίδας Ρουμπάτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς «όλους τους απλούς εθελοντές αιμοδότες που χάρη σ’ αυτούς είμαστε στη ζωή. Ελπίζουμε να συνεχίσουν την προσφορά τους».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ανατολής Χρήστος Ιωαννίδης υπογράμμισε πως «πρέπει να είσαι εκεί για τον άλλον πριν τον άλλον, για να μην παραστεί ανάγκη. Η αλληλεγγύη είναι το ύψιστο αγαθό της κοινωνίας μας και στη δύσκολη εποχή που ζούμε θα πρέπει να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας».
Τριήμερες εκδηλώσεις
Την ερχόμενη Τρίτη, ξεκινούν οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα οι οποίες διοργανώνονται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου). Θα γίνει ενημέρωση στο κέντρο της πόλης πρωί - απόγευμα και ανοιχτή αιμοληψία από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.. Την Τετάρτη, 30 Μαΐου θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία Μαβίλη, στο Μώλο με παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, τα οποία θα σχηματίσουν μια σταγόνα αίματος. Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν ιστιοπλοϊκά στη λίμνη. Τέλος, την Πέμπτη, 31 Μαΐου θα γίνει σκυταλοδρομία με τη συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών, αθλητικών συλλόγων, συλλόγων δρομέων και προσκόπων, η οποία θα ξεκινήσει από τα δύο Νοσοκομεία της πόλης μας και θα καταλήξει στην Κεντρική πλατεία όπου θα ακολουθήσει συναυλία με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών.