Την αίγλη του ξαναβρίσκει το αρχαίο Θέατρο Γιτάνων!

on .

KAXRIMANHS THEATRO GITANHS 2

• Πέρα από τη διασύνδεση σπουδαίων μνημείων της περιοχής μας και την προβολή τους εντός κι εκτός συνόρων της χώρας, το πιλοτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» μεριμνά επίσης για την αποκατάσταση κάποιων απ’ αυτά, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά και εντυπωσιακά!
Αυτή την περίοδο εργασίες αναστήλωσης διεξάγονται στο θέατρο που υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων στη Θεσπρωτία, το οποίο επισκέφθηκε προχθές κλιμάκιο της Περιφέρειας Ηπείρου με επικεφαλής τον Αλέκο Καχριμάνη.
Κατά την επίσκεψή του, το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την πορεία και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών από τον Προϊστάμενο της Εφορείας κ. Ι. Χουλιάρα και την Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων κ. Μαρία Πλιάκου.
Και έξτρα κονδύλια
 Από τον Περιφερειάρχη  παρασχέθηκε η  διαβεβαίωση στους αρχαιολόγους, ότι η Περιφέρεια  θα  συμβάλλει και με επιπλέον πόρους για την εκτέλεση και πρόσθετων εργασιών που προκύπτουν στο αρχαίο θέατρο, ενώ τους συνεχάρη για τη μεθοδικότητα και την υπευθυνότητα με την οποία εργάζονται, που αποτυπώνεται στο αναστηλωμένο τμήμα του αρχαίου θεάτρου.
 Εξετάστηκαν επίσης  ζητήματα που αφορούν στην απομάκρυνση κορμών από τον ποταμό Καλαμά, προκειμένου να προστατευθεί ο αρχαιολογικός χώρος, στη βελτίωση της οδικής πρόσβασης και στη μετεγκατάσταση των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν στην περιοχή.
Η είσοδος Ηγουμενίτσας
Πριν την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας κατά την οποία έγινε  ανασκόπηση των έργων που υλοποιεί, επιβλέπει ή σχεδιάζει η Περιφέρεια, με επίκεντρο την προ τριημέρου απόφαση του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση για  χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης της εισόδου της Ηγουμενίτσας με το ποσό των 12, 7 εκατ. ευρώ.
Έγινε συζήτηση για όλα τα στάδια που ακολουθήθηκαν μέχρι της τελικής απόφασης, για τις μελέτες που ολοκλήρωσε με άρτιο τρόπο η Περιφέρεια, τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για εξεύρεση χρηματοδότησης, ενώ συζητήθηκαν λεπτομέρειες για το στάδιο υλοποίησης του έργου, με το οποίο θα πάρει  «σάρκα και οστά»  το όνειρο που είχαν για δεκαετίες οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας.
Στη συνάντηση και την επίσκεψη που ακολούθησε στον Αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων, συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Τ. Καλογιάννη,  Παιδείας και Πολιτισμού Αντ. Φίλη,  Οικονομικών και Μεταφορών Νικ. Καττής, Ανταγωνιστικότητας Αγρ. Προϊόντων Κων. Ντέτσικας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δ. Σιώλος και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ν. Κάτσιος, Αλ. Λάμπρου, Ηλ. Σπανοπούλου και Δημ. Τάτσης.