Ρολά… κατεβάζουν την Τετάρτη δημόσιος και ιδιωτικός τομέας

on .

ADEDY SYNENTEYKSH

• Ρολά θα… κατεβάσουν στις 30 Μαΐου ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας αντιδρώντας στην πολιτική της λιτότητας, των περικοπών και της υπερφορολόγησης που ακολουθεί η συγκυβέρνηση.
Μάλιστα, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και άλλοι οκτώ συνδικαλιστικοί φορείς μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιστημόνων συγκρότησαν μία κοινωνική Συμμαχία η οποία οργανώνει την κινητοποίηση με σκοπό να αναδείξει τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.
Στα Γιάννενα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ ήδη πραγματοποιεί συσκέψεις με σωματεία και εκστρατεία σε εργασιακούς χώρους για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, ώρα 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ και το ΕΚΙ ετοιμάζει τη δική του κινητοποίηση.
Συνέντευξη Tύπου
Ενόψει της κινητοποίησης της 30ης Μαΐου συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕ­ΔΥ Δημήτρης Μπράτης που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκ­παι­δευτικών Πρωτοβάθμιας Στέφανος Σίντος.
Όπως ανέφερε ο κ. Γρίβας, «προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο του Δημοσίου τομέα ώστε να συμμετέχει στην απεργία και να έχει αυτή τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτό καλέσαμε στα Γιάννενα τον Δημήτρη Μπράτη με τον οποίο επισκεφθήκαμε εργασιακούς χώρους όπως την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, το 18ο Δημοτικό Σχολείο κλπ. προκειμένου να τους ενημερώσουμε για την κινητοποίηση». Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα τα σωματεία του Δημοσίου επρόκειτο να πραγματοποιήσουν σύσκεψη με θέμα την απεργία στην αίθουσα της Περιφέρειας Ηπείρου στη στοά Σάρκα.
«Φτάνει η λιτότητα…»
«Κοινό αίτημα για την επικείμενη γενική πανεργατική και πανυπαλληλική απεργία είναι το φτάνει πια στις πολιτικές λιτότητας, η κοινωνία έχει εξουθενωθεί», τόνισε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης. Όπως είπε τα προβλήματα δεν είναι διαφορετικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με αυτά στον δεύτερο να είναι ακόμα πιο οξυμένα, γι’ αυτό και χρειάζεται κινητοποίηση ώστε να αναδειχθούν και να αναζητηθούν λύσεις.
Ο κ. Μπράτης τόνισε πως «διαψεύδουμε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά από τον Αύγουστο και μετά θα εφαρμοστεί στη χώρα μας για πολλά χρόνια ένα τέταρτο μνημόνιο που θα έχει άμεσες, επιπτώσεις στη ζωή των εργαζομένων και επίσης μία μόνιμη εποπτεία μέχρι το 2060, ώσπου να εξοφλήσουμε το 75% του χρέους»! Και πρόσθεσε: «Αν βγαίνουμε από τα μνημόνια τότε γιατί μειώνονται σε τέτοιο βαθμό οι συντάξεις τριών εκατ. παλιών και νέων ασφαλισμένων, γιατί από 1/1/20 θα χάσουμε έναν μισθό ακόμη από τη μείωση του αφορολόγητου, γιατί αυξάνουν οι εισφορές, γιατί αυτή η φοροληστεία, γιατί δεν καταργείται ο ΕΝΦΙΑ;».
Τα κύρια αιτήματα
Πρώτο ζήτημα στους στόχους της κοινωνικής Συμμαχίας που συγκρότησαν οι δέκα συνδικαλιστικοί φορείς με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ στην πρωτοκαθεδρία είναι, όπως ανέφερε ο κ. Μπράτης, αυτό της ανεργίας και δη των νέων. Δεύτερο ζήτημα είναι το κοινωνικό κράτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η ΑΔΕΔΥ ζητά επίσης την κατάργηση του Νόμου Κατρουγκαλου και μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο που έχει υποστεί αφαίμαξη, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι αυτό της αξιολόγησης και του δικαιώματος στην απεργία.
Ο κ. Μπράτης έκανε γνωστό ότι για το δεύτερο θέμα η νομική μάχη που ξεκίνησε στα Γιάννενα με νίκη της ΑΔΕΔΥ επί των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει κατά της σχετικής τροπολογίας Γεροβασίλη, η κύρια δίκη θα διεξαχθεί στην πόλη μας στις 13 Ιουνίου. «Πρέπει να κερδίσουμε κι αυτή τη μάχη γιατί είναι αδιανόητο για μας να τιμωρείται η συμμετοχή ενός εργαζομένου σε μία νόμιμη απεργιακή κινητοποίηση», επισήμανε.
Στους δρόμους…
Τέλος, ο Στέφανος Σίντος τόνισε πως «η απεργία είναι ημέρα πανεθνικής δράσης για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τις πολιτικές που κάθε μέρα μας οδηγούν σε περισσότερη φτώχεια» και πρόσθεσε ότι «πρέπει εκείνη την ημέρα να βγούμε στους δρόμους για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα φρένο στη λιτότητα που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια».